A 20 éves Kepari Leniatára rásütötték a boszorkányság bélyegét, lemeztelenítették, kikötözték és benzinbe mártották Pápua Új-Guineán – írja a BBC helyi lapokra hivatkozva. A benzintől csöpögő nőt ezután egy szemétkupac közepére állították, használt gumiabroncsokat helyeztek el körülötte, majd meggyújtották. Ezt emberek százai néztek végig. A helyi rendőrség és tűzoltóság állítólag képtelen volt közbeavatkozni a tömeg miatt. Két másik megvádolt nő életét megkímélték a dühös rokonok.


Nagyobb térképre váltás

Az eset az ország belső, erdős, hegyvidéki részén, Mount Hagenben történt. A helyi lapok durva fotókat közöltek az incidensről címlapjukon. A National szerint egy hatéves gyerek megátkozásával és megölésével vádolták a helyiek a nőt, a gyerek rokonai kínozták meg ezért. A fiút a hivatalos verzió szerint hasi és mellkasi fájdalmakkal szállították kedden kórházba, ahol elhunyt.

A Mount Hagen-i rendőrség vezetője, Supt Kaiglo Ambane szerint gyilkosságként kezelik az ügyet, és le fogják tartóztatni a felelősöket. Pápua Új-Guineán még manapság is gyakran okolják a mágiát és a boszorkányokat rejtélyes halálesetekért és betegségekért. Az ország kormánya már komolyan foglalkozik az üggyel, szigorítanák a jogszabályokat. A terjedőben lévő szokást az egyház és az amerikai nagykövetség is elítélte.