Egyre magasabb a sebesültek száma Oroszország cseljabinszki régiójában, amit péntek reggel rázott meg egy meteor becsapódása – írja a BBC. Jelenleg kb. 1200 sebesültről tudni, a legtöbbjük vágott sérüléseket és karcolásokat szenvedett, de 46 embert benntartottak a kórházakban. Ketten kritikus állapotban vannak. Vlagyimir Putyin orosz elnök közben hálát adott a Jóistennek, amiért egy nagyobb darab sem hullott lakott területre. A meteor darabjai, illetve a széthullásakor keletkezett hang- és lökéshullám így is összeomlasztott pár épületet, és számolatlan ablakot betört.


Nagyobb térképre váltás

Annyit már tudni, hogy egy nagyobb meteoritdarabot találtak Csebarkul városa mellett egy befagyott tóban, aminek jegén hat méteres rést ütött a kődarab. A becsapódást amúgy még a 200 kilométerre lévő Jekatyerinburgban, sőt Kazahsztán északi részén is észlelték. A BBC megjegyzi, azért volt különösen rizikós a becsapódás helyszíne, mert több ipari üzem, egy atomerőmű és a világ eddigi egyik legnagyobb nukleáris szennyezését okozó majaki atomhulladék-tároló is a régióban található. A meteortörténet egyetlen vicces aspektusa, hogy beindultak az összeesküvés-elméletek: egy orosz politikus szerint amerikai fegyverkísérlet történt, nem meteor zuhant a Földre.

Az Orosz Tudományos Akadémia jelenleg 10 tonna tömegűre becsüli a meteort, ami 54 ezer kilométer per órás sebességgel zuhant az atmoszférára. 30-50 kilométeres magasságban kezdett el elégni és robbant darabjaira. Oroszországra utoljára 1908-ban zuhant nagyobb meteor, akkor 2000 négyzetkilométernyi erdőt tarolt le a kődarab.

Frissítés:

Az MTI a Vesti.ru alapján azt írja, hogy meghaladja az  egymilliárd rubelt (hétmilliárd forintot) a meteor okozta kár a régióban, ahol csaknem 1200 ember sérült meg, közöttük több mint 200 gyermek - közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában. Csaknem háromezer többlakásos épület, 34 kórház és rendelőintézet, valamint körülbelül 360 gyermekintézmény ablakai törtek be a meteor keltette lökéshullámok miatt. A szibériai nagyvárosban öt nagy sportkomplexum is megsérült. Becslések szerint több mint 100 ezer négyzetméternyi ablaküveg sérült meg. A szomszédos Szverdlovszk megyéből szakembereket irányítottak át a károk helyrehozatalára. A milliós lakosú Cseljabinszkban komoly fagyok vannak, éjjel mínusz 22 fokra süllyed a hőmérő higanyszála.