A Richter-skála szerint 3,5-es erősségű földrengés rázta meg szombat este negyed 7 körül Heves megye déli részét – írja az Időkép. Hevesen, Tenken és Erdőteleken is észlelték a lakosok a rengést, sokan az utcára szaladtak ijedtükben. A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerint Füzesabony térségében volt a rengés központja.

Egy szemtanú azt mondta, "komolyabb kár nem keletkezett, kisebb vakolathullás, enyhe repedések a régi épitésű házak falain, egy-két elborult, vagy esetleg leesett pohár. Viszont az ijedtség az igen nagy volt."


Nagyobb térképre váltás

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség az MTI-nek elmondta, hogy személyi sérülés nem történt, és anyagi kár sem keletkezett a földrengés miatt. Az igazgatóság főügyeletére este negyed hét után tizenkét bejelentés érkezett; ezek alapján az egy mozgásból álló rengést néhány másodpercig lehetett érezni. Csáki Zsigmond, Heves független polgármestere elmondta, hogy a lakosok úgy érezték, mintha egy nagyon nehéz jármű robogott volna el a házuk melletti úton. Egy farsangi bál résztvevői kitódultak a rendezvény helyszínről, egyes utcákban az emberek a szabadba rohantak.

Szombaton egyébként két erősebb földrengés is volt a világon, 6,3-as erejű földmozgást mértek Új-Zéland Északi-szigetén, míg a Fülöp-szigeteki Davaótól nem messze egy 6,2-es rengést észleltek