Havazás: kamionok akadtak el a Dunántúlon

MTI
2013.02.23. 09:33

Intenzíven havazik az ország nyugat-dunántúli területein, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton reggel. A közútkezelő csaknem 600 szakembere több mint 210 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A folyamatos munkavégzés ellenére több helyen is havas útszakaszokra számíthatnak a közlekedők a fő- és mellékutakon. A Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében változó intenzitással havazik, Komárom-Esztergom és Pest megye területén elszórtan havas esőre vagy esőre kell számítani. Másutt az országban csapadékmentes az időjárás.

A fő- és mellékutak burkolata a havazásban érintett területeken többnyire havas, helyenként latyakos. Komárom-Esztergom és Pest megyében a korábbi havazás nyomán még latyakosak az alsóbbrendű utak, máshol az országban vizes, nedves a fő- és a mellékúthálózat. A csapadékos területeken jelentősen romlottak a látási viszonyok, átlagosan 100-300 méter között alakul a belátható út hossza. Csorna, Körmend, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében az intenzív havazásban 100 méter alá csökkent a látótávolság. Tatabánya környékén ködfoltok nehezítik a közlekedést, míg az Alföldön Békés megyében sűrű köd képződött az éjszaka folyamán, helyenként ott is 100 méternél kisebb a látótávolság.

A havazás miatt kamion és személyautók akadtak el Veszprém megyében – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Kővári László elmondta: egy kamiont a Veszprém-Tapolca útvonalon, Nemesvámosnál kellett menteniük a tűzoltóknak, két autó pedig Sümegnél akadt el az úton. A megye útjai néhol erősen havasak, hókásásak.

Hókotrók haladnak a feltorlódott autók előtt az M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2013. február 23-án. A térségben reggelre közel 20 cm hó hullott.
Hókotrók haladnak a feltorlódott autók előtt az M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2013. február 23-án. A térségben reggelre közel 20 cm hó hullott.
Fotó: Varga György / MTI

Kamionok akadtak el a hóban mintegy 200 méter hosszú szakaszon Zalalövő előtt, a 86-os főút 30-31-es kilométerénél - közölte a katasztrófavédelem ügyeletese. A rendőrség a hóeltakarítás idejére leállítja az érkező kamionokat, de a személyautók – ugyan lassan és nehezen – át tudnak jutni az érintett útszakaszon. Kamionok akadtak el a 75-ös számú főúton Zalaszentmihály és Tornyiszentmiklós belterületén is, mentésük folyamatban van.

A főutak és a mellékutak szinte mindenütt havasak Zala megyében, a folyamatos havazás pedig tovább nehezíti a közlekedést. A közútkezelő közel negyven géppel járja az utakat, és végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A havazás miatt a megye területét átlagosan 15 centiméter vastag hótakaró borítja, és az előrejelzések szerint pedig további havazás várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt mérsékelte a korábban szombatra kiadott veszélyjelzését. A csapadék intenzitása a Dunántúlon fokozatosan csökken, majd megszűnik. Délelőtt még néhány centiméter hó hullhat a Dunántúl nyugati-északnyugati részén és a Dunántúli-középhegységben. A Dunától keletre esőre kell számítani, kivéve az Északi-középhegység magasabban fekvő területeit. Késő estétől vasárnap reggelig az Alpokalján (Vas megyében, Zala megye nyugati felén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén) 5 centiméter körüli hó valószínű, majd a hőmérséklet ott is várhatóan mindenhol fagypont fölé emelkedik.