Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Sajón, a Taktán és a Tarnán levonuló árhullám miatt mind a három folyón hétfőn az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) – közölte Csont Csaba védelemvezető-helyettes hétfőn. A Sajó a teljes hazai szakaszán árad, és szlovákiai mellékvizeinek alsó szakaszain is gyenge áradás van. A folyó középső szakaszán, Sajószentpéternél a tetőzés kedd este, éjszaka várható másodfokú szintet elérő vagy kissé meghaladó vízállással, míg Felsőzsolcánál az elsőfokú szintet is megközelítheti – tette hozzá Csont Csaba.

Kisebb árhullám vonul le a Szerencs-patakon is, és mivel hétfőn további eső várható a vízgyűjtőjén, továbbra is viszonylag jelentős vízhozam érkezik majd vízrendszerben – mondta. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban az olvadás hatására árhullámok vonulnak le a Hernád, a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében is, ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy készültséget kellene elrendelni.

Mivel 410-415 centiméteren hétfőn tetőzik az Ipoly, a veszélyeztetett hét ingatlant kiürítették a Nógrád megyei Ipolytarnócon. Az érintett 29 lakó várhatóan négy-öt nap múlva költözhet vissza, a területet rendőrök őrzik – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Berecz György elmondta: a Rákóczi és Dankó úti lakók rokonokhoz vagy a faluban kialakított melegedőbe költöztek, ahová élelmiszeradományokat szállít a vöröskereszt. Kitért arra is, hogy Ipolytarnóc előre felkészült a védekezésre, vasárnap 1200 homokzsákot helyeztek el, mielőtt hétfőn reggel megáradt az Ipoly, és elöntötte a folyóhoz közeli házak udvarát.


Nagyobb térképre váltás

Berecz György elmondta, a folyó Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény szakaszán hétfőn elsőfokú védekezést rendeltek el, 6 és 18 óra között figyelőszolgálat ellenőrzi a védművek állapotát. Az előrejelzés szerint a hétfői tetőzés után lassú apadás kezdődik majd a folyón.