Borzalmas fotókkal illusztrált jelentéssel próbálja felhívni a világ figyelmét az Environmental Investigation Agency (környezetvédelmi nyomozóhatóság, EIA) a tigrisek helyzetére - az állatokat több országban is törvénysértő módon tartják, testrészeiket pedig felhasználják. A bőrüket dekorációs célokra, a csontjaikat pedig alkoholos italban dolgozzák fel, amely a készítők állítása szerint számos betegségre, például reumára vagy a keringésre jelentenek gyógyírt. A péniszüktől természetesen fickósságot remélnek, karmuktól jószerencsét, a szemgolyó szerintük az epilepsziát gyógyítja. A farkat levesbe főzve bőrbajokra ajánlják, noha a hatékonyságukat soha semmi sem bizonyította.

Az állatokat védő International Tiger Coalition (nemzetközi tigriskoalíció, ITC) adatai szerint csak Kínában több mint hatezer állatot tartanak tigrisfarmokon. Az ilyen létesítményeken kizárólag azért tenyésztenek nagymacskákat, hogy a testrészeiken nyerészkedjenek - miközben már csak körülbelül 3500 példány él vadon. Kínában egyébként 1993-ban tiltották be a tigriskereskedelmet.

A többek között az Expressben megjelent képeken jól látható, ahogy a haldokló állatok mocskos ketrecekben, társaik tetemén fekve várják a véget. Ha elpusztultak, prémjük gazdagok padlójára és falaira, csontjaik pedig alkoholos oldatokba kerülnek. Az EIA úgy tudja, a kínai hatóságok azzal játsszák ki saját törvényeiket, hogy a tigrisbornak nevezett készítmény összetevői között egyszerűen nem listázzák az állati eredetű alkotóelemeket. Így hivatalosan nem történik semmi illegális, csak sok a magánállatkert, és a tigrisbor.

Indiában, Pakisztánban és Nepálban is vannak hasonló farmok. A BigCatRescue szerint a kereskedőknek az éri meg legjobban, ha az Indiában tartott tigrist darabokban csempészik be az országba. (A veszélyeztetett fajok csempészete - a drogcsempészet után - a második legnagyobb illegális piac.)

Ha a jelentés részleteire is kíváncsi, vagy szeretné örökre meggyűlölni az emberi fajt, lapozza végig alant az EIA tájékoztatóját.