horoszkóp

400 milliót kaszáltak az autótolvajok

MTI
2013.03.13. 12:56

Nemzetközi autótolvaj bandát lepleztek le Nyíregyházán. Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a döntően ukrán állampolgárokból álló banda tagjai főként Ausztriában loptak el nagy értékű személygépkocsikat, amelyeket aztán egy nyíregyházi telephelyen szerelték szét, és Ukrajnában értékesítettek alkatrészként. Az értékesíthetetlen karosszéria-elemeket pedig magyarországi méhtelepeken adták le.Az ügyben nálunk hat ember - négy ukrán és két magyar - ellen folyik eljárás,

Erhart Rainer, Burgenland tartomány rendőrségi bűnügyi igazgatója közölte: az osztrák rendőrök eddig egy ukrán állampolgárt fogtak el, illetve bírósági döntést várnak egy bécsi autótolvaj, valamint két, Pozsonyban elkövetett gépkocsilopás gyanúsítottjának ügyében is.

Balogh Barnabás tájékoztatása szerint a szabolcsi rendőrök a lopások felderítése közben jutottak el Nyíregyháza borbányai városrészének külterületén lévő autóbontó telephelyre, amit figyelni kezdtek. A magas kerítéssel körbevett telephelyről február 27-én erős zajt halottak, ezért behatoltak oda és tetten értek két ukrán állampolgárt, amikor egy korábban Nyíregyházáról ellopott Mercedes személygépkocsit vágtak szét.

A telephelyen a rendőrök nagy mennyiségben találtak autómotorokat, más alkatrészeket, sőt osztrák rendszámtáblát is, ezért az ügybe bevonták a burgenlandi rendőrkapitányságot, amelynek különleges egysége Ausztria teljes területén illetékes autólopási ügyekben.

A nyíregyházi telephelyen több napig tartott a helyszínelés, végül 43 gépkocsit tudtak beazonosítani, és közben egy közúti ellenőrzés során feltartóztattak két Szlovákiában ellopott Mercedest is, amit ukrán állampolgárok vezettek. A telephelyre egy Budapestről ellopott Mercedessel is érkezett valaki, de ő a helyszínelő rendőröket meglátva, a kocsit hátrahagyva elmenekült. Balogh Barnabás megjegyezte: a telephelyen összesen 77 jármű benzintankját találták meg, így elképzelhető, hogy a többi autó is illegális bontásból származik. Erhart Rainer ismertetése szerint a Nyíregyházán szétszerelt autókat nagyrészt Bécsben, illetve Ausztria más területeiről lopták el. A mai napig 28 osztrák járművet tudtak beazonosítani.