Az időjárási viszonyok miatt több megyében vörös riasztást adtak ki. Országszerte viharos széllökésekre kell számítani, havas eső, ónos eső, hó esik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ma kezdetben az északi, északkeleti szelet kísérik viharos (általában 60-90 km/h) lökések a Dunántúlon és északkeleten. Éjszakától északnyugati, északi szél várható, és másutt is viharossá fokozódik a szél. A Balaton és a Bakony térségében várható 100-110 km/h-t is meghaladó lökés holnap reggelig. Péntek délutántól fokozatosan, jelentősen mérséklődik a szél.

Az esőt a Dunától keletre eső területeken is egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel, átmenetileg északkeleten ónos csapadék is várható. Csütörtökről péntekre virradó éjfélig a középső és keleti területeken eshet 20-30 mm, néhol akár 40 mm feletti eső. A havazásból általában 5-15 cm, az Alföld északi részén, és az Északi-középhegységben 15-20 cm hó eshet. Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein helyenként 30 cm-t meghaladó hó is hullhat.

A viharos szél hatására egyre több helyen számíthatunk hófúvásra (ott is, ahol most még eső esik). Ma elsősorban a középső tájakon, pénteken keleten lehet hófúvás.

Mire kell figyelni?

Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet. Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső, több területen pedig az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy valamint Zala megye következő 33 kistérségében adta ki a piros riasztást. Ezek: az abai, ajkai, balatonalmádi, balatonföldvári, balatonfüredi, barcsi, bicskei, csurgói, enyingi, fonyódi, gárdonyi, hévízi, kadarkúti, kaposvári, keszthelyi, kisbéri, komáromi, lengyeltóti, marcali, móri, nagyatádi, nagykanizsai, oroszlányi, siófoki, székesfehérvári, tabi, tapolcai, tatabányai, tatai, várpalotai, veszprémi, zalakarosi és zirci kistérség.

Mint írták, a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-90, helyenként akár az óránkénti 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökés magas hótorlaszokat emelhet. Az OKF felhívta a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, ne induljon útnak, ha mégis, akkor viszont csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel.

Az OKF az autósoktól azt kéri, hogy közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.