A hatóságok megfeszített munkájával lassan enyhül a magyarországi hóhelyzet. Ugyan még mindig sok település van elzárva, és sok út járhatatlan a Dunántúlon a március 14-én kezdődött ítéletidő miatt, de egyre több utat nyitnak meg az autósok előtt (többek között az M1-es autópályát is részben). A továbbiakban egy egész szombaton frissülő listán összeszedtük az elzárt településeket, a lezárt útszakaszokat, a frissen megnyitott utakat és az egyéb havazással kapcsolatos híreket (leszámítva a tökéletesen felesleges politikai nyilatkozatokat).

Cikkünk frissítését 17:00-kor befejeztük, ezért az ekkori állapotokat tükrözi. Vasárnap reggelig kövesse az Index tudósítását, ha tudni szeretné hol tart a hidegbetörés!

Hatósági kérések, tilalmak

A rendőrség ismételten kéri a mentésre várókat, hogy a gépjárműből ne szálljanak ki, működtessék az elakadásjelzőt, ezzel is hívják fel magukra a figyelmet; a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön.

Az illetékes főkapitányságok központi ügyeletén szombaton 7 órától egy-egy munkatárs foglalkozik az utak mentén hagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos tájékoztatással – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A rendőr-főkapitányságok a gépjárműveket visszatérően ellenőrzik. A tulajdonosok éjjel-nappal érdeklődhetnek az elszállítás idejéről és módjáról, Komárom-Esztergom megyében a 06-34-517-777-es, Győr-Moson-Sopron megyében a 06-96-417-329-es, Fejér megyében a 06-20-210-4506-os telefonszámon.

Többnyelvű, 24 órás adásban tájékoztatja az úton lévőket a hóhelyzettel kapcsolatos hírekről, tudnivalókról a győri Ozone FM rádió.

Elzárt települések

Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Barnag, Felsőperepuszta és Páliháláspuszta, Fejér megyében Bakonykúti és Kislók, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kótaj.

Megnyitott települések

Súr, Ácsteszér, Bakonyszombathely, Réde, Bársonyos (Komárom-Eszterom megye), Pápa (Veszprém megye). Tolna megyében már nincs megközelíthetetlen település.

Lezárt útszakaszok

A korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés. A sorozatos balesetek és autóelakadások miatt a társaság munkagépei nem tudnak teljes kapacitással dolgozni. Ezért a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy csak az 1-es, a 10-es és a 81-es főutat, valamint a Tát-Tokod-Sárisáp-Úny vonaltól keletre lévő közutakat használják.

Az M0-son feltorlódott kamionok miatt az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest irányában közlekedő teherautókat várakoztatja a rendőrség a sztrádák pihenőin. Nem engednek be több kamiont az országba Röszkénél és Nagylaknál. Azokat, akik eddig beléptek, leterelik az autópályáról, és pihenőkbe irányítják, hogy ne terhelődjön tovább az M5-ös autópályáról az M1-re érkező forgalom.

Műszaki mentés miatt teljesen lezárta a rendőrség az M3-as autópálya szabolcsi szakaszát, a Nyíregyháza felé tartókat a 204-es kilométernél lévő hajdúnánási csomópontban leterelik a sztrádáról.

Főutak: 75 (Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom között), 81 (Pér és Töltéstava között), 710.

Az M7-esről jelentjük

Munkatársunk húzott egy merészet, és nekivágott a havas Dunántúlnak, kalandjait itt közvetítjük:

7:05: Végül az M7-esen, de elindultam síelni. Teljesen rendben van az út. Néhol vannak kisebb hókupacok a leállósávban, egyelőre Tárnoknal. Kamionok akadnak, de nincs sok.
7:46 Most értünk át a legszarabb részen Székesfehérvár és Siófok között. Itt azért volt még nem egy szakasz, ahol 20-30 méter hosszan öt centi vastag jég borította a teljes pályát, meg voltak komplett sávot lezáró kétméteres hófalak. Én erre még nem mondanám, hogy kész van.

Zalaszentbalázs és Gelse, valamint a Tófej és Söjtör közötti összekötő út is zárva van, és Veszprém megye irányából nem engednek járműveket a 7333-as jelű útra.

A Kemecse-Vasmegyer, az Ibrány-Nagyerdő-tanya, valamint a Nagyhalász-Tiszarád közötti összekötő utak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nyolc út nem járható Győr-Moson-Sopronban, zömmel Győr és Pannonhalma térségében.

A 7301-es teljes hosszában lezárva, Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai a lakcímük igazolása után utazhatnak tovább, Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be. Járhatatlan a Pécsely-Balatonszőlős út, a Vöröstói bekötőút, a Mencshely-Dörgicse út, a Kisgörbő-Bazsi út Veszprém megyei szakasza, a sümegprágai, az ódörögdpusztai bekötőút, a Nyirád-Sümeg, valamint a Nagyvázsony-Vigántpetend út, a Nagyvázsony-Tapolca út, Szápár környéke, a Csót-Lovászpatona-Tét út, a lókúti és a pálihálási bekötőút, az Olaszfalu-Felsőperepuszta út és a nagydémi bekötőút.

Fejér megyében összesen 20 útszakasz van lezárva.

Bács-Kiskunban az 5213-as számú út Szabadszállás és Szalkszentmárton között, az 5305-ös Harta és Dunatetétlen között, valamint a Kunadacs és Szabadszállás között húzódó név és szám nélküli út van lezárva.

Megnyitott útszakaszok

Autópályák: M7, M1 korlátozottan (Győr-Hegyeshalom, jobb pálya; Hegyeshalom-Budapest, bal pálya, az Index szerint Budaörsnél még nem lehet továbbmenni a pályán Győr felé). Vége a kamionstopnak Győr-Moson-Sopronban, déltől ismét beléphetnek Magyarországra Hegyeshalomnál és Rajkánál a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek.

Főutak: 1 (teherautók előtt még zárva), 8, 81 (Magyaralmás és Söréd között kisebb fennakadásokra lehet számítani műszaki mentések miatt).

Minden utat sikerült járhatóvá tenni szombaton Bács-Kiskun megyében szombat kora délutánra.

Valamint megszűnt a kamionok hosszas várakozása a záhonyi határátkelőnél.

Áramkimaradás

76 településen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az áram nélkül lévő fogyasztói helyek száma ötvenezer. Szombatra virradó éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket, miután az áramkimaradás miatt nem tudtak fűteni a lakásukban. A nyíregyházi Ózon panzióban térítésmentesen 25-en kaptak elhelyezést, Bujon négy, míg Nagyhalászban egy ember. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egész területéről fogadja Nyíregyháza az áram nélkül maradt családokat. Jelenleg öt nyíregyházi kollégiumban, a Westsik Vilmos, a Wesselényi Miklós, a Zrínyi Ilona és a Bánki Donát középiskolák kollégiumaiban, valamint a Nyírszőlősi Általános iskoláéban biztosítanak elhelyezést a rászorultaknak.

Az ivóvíz-szolgáltatás már mindenütt helyreállt Szabolcsban. Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításban, Nyírbogdány térségében segít, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen. A hibák gyorsabb elhárítása érdekében Szekszárdról és Székesfehérvárról vezényelt át szakembereket az áramszolgáltató a megyébe.

Újfehértó területének körülbelül negyven százalékában sikerült helyreállítani a csütörtök este óta szünetelő áramszolgáltatást – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere, Nagy Sándor. A 14 ezres kisváros központjában, illetve elsősorban a déli városrészeken azonban továbbra sincs áram. A legfontosabb épületekben, így a tűzoltóságon, a mentőállomáson, a gyógyszertárban és az orvosi ügyeleten a katasztrófavédelemtől, illetve más szervezettől kapott aggregátorokat állítottak munkába. A nagyobb üzletek önmagukat látják el árammal, az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás szerencsére zavartalan.

Az E.ON szakembereinek Hajdú-Bihar megye csaknem minden részén sikerült elhárítaniuk a viharos időjárás okozta áramellátási zavarokat. Mindössze néhány település egy-egy utcájában lehetnek még kisebb kimaradások.

A két megyében több mint 200 vezetékszakadás történt, a kábelek újbóli csatlakoztatásához legalább egyórás szerelési idő szükséges. Eltört 220 villanyoszlop, és azok kicseréléséhez darabonként minimum három óra kell. Szigeteléstörés 820 esetben történt, a cseréhez minden érintett oszlopra fel kell mászniuk a szerelőknek, és egyórás munkálatot végezni. Az áttelepítendő vezetékrendszer hossza pedig meghaladja a 30 kilométert.

A szombatra virradó éjszaka folyamán mintegy tízezer fogyasztónál állította helyre az áramszolgáltatást az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. Az oszlopkidőlések és a vezetékszakadások miatt továbbra is súlyos problémák vannak a Bodrogköz és a Taktaköz egy részén. Több mint száz ember dolgozik azon, hogy a térségben szombaton mindenhol helyreálljon a szolgáltatás.

24 településen nincs még áram a térségben: Bekecs és Megyaszó egy részén, Györgytarlón, Tiszakarádon, Nagyhomokon, Tiszacsermelyen, Cigándon, Nagyrozvágyon, Kisrozvágyon, Pácinban, Karcsán, Bodroghalomban, Semjénben, Lácacsékén, Dámócon, Zemplénagárdon, Révleányfalván, Ricsén, Újcsanáloson, Újharangodon, Sóstófalván, Karosban, Alsóbereckiben és Felsőbereckiben. Összesen mintegy 8200 háztartásban nincs áram.

Vasúti közlekedés

Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben – közölte a Mávinform.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 15-25 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Budapest-Pécs vasútvonalon is előfordulhat 20-30 perccel hosszabb menetidő a kora délutáni órákban. Ugyanakkor a Miskolc-Nyíregyháza-szakaszon már csak elvétve, egy-két vonatnál fordul elő húsz perc körüli késés - közölték.

A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig. Itt várhatóan a kora délutáni órákban tudják megkezdeni a hótorlaszok áttörését egy hóekével felszerelt, nagyteljesítményű mozdonnyal.

Leszakadt a felsővezeték a békéscsabai vasútállomás egyik váltója felett, ezért késnek a vonatok a Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza és a Szeged-Békéscsaba vasútvonalon. A MÁV szakemberei kora délutánra végeztek a helyreállítással. Kora délutánra állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés

Buszközlekedés

Néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében, ahol várhatóan estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend. Győrbe és Székesfehérvárra nem indultak el a Zala Volán járatai. Az útállapotoktól függően 10-15 perces késésekre számítani kell még.

Veszprém megyében reggel fél hatkor megindult a buszközlekedés.

Időjárás-előrejelzés

Szombatra virradóra Nyírlugoson mínusz 14,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord. Mostanáig 1932-ben volt a leghidegebb március 16-án. Akkor Baján mínusz 13 fokot mértek.

Ezzel együtt folyamatosan javul az idő: mérséklődik a szél, megszűnnek a hófúvások. Ezzel együtt – bár több lesz a napsütés – hideg időre kell készülni, a leghidegebb órákban helyenként mínusz 15 fok is lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra kilenc megyére és Budapestre adott ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést hófúvás miatt. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint a főváros területén szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen időnkénti havazás még kialakulhat, de ennek során nagyjából maximum 2 centiméternyi friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint szombaton az eleinte borult területeken is felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország nagy részén több-kevesebb napsütés várható, számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A hőmérséklet kora délután mínusz 1 és plusz 4, késő este mínusz 8 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap napos idő várható, csapadék nem valószínű. A szél viszont a keleti területek kivételével többfelé megerősödhet. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között alakul – írta a meteorológiai szolgálat.

Számok, érdekességek

A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel a Telenor is jóváírja ügyfelei belföldi hívás- és sms-költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben. Pénteken a Vodafone és a Magyar Telekom is jelezte: jóváírást ad ügyfeleinek a március 15-i hívásokból, tekintettel a rendkívüli helyzetre.

Szombat délutánig 14.400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a hóból. a katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre, 182 jármű kiszabadítása pedig most is tart. Az elzárt utak száma 98. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedő áll rendelkezésre, nyolcezren kapnak ellátást. Az elmúlt 24 órában 55 települést szabadítottak ki a hó fogságából, jelenleg 31 település van elzárva a külvilágtól. A Magyar Honvédség katonái hét megyében több mint 70 műveleti feladatot hajtottak végre.

A 91 településen, ahol áramkimaradás van (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), folyamatos a rendőri jelenlét. Újabb hétszáz rendőrt irányított az M1-es autópálya térségébe szombat délelőtt az országos rendőr-főkapitány, Papp Károly. Pintér Sándor belügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési és áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek. A hivatásos állomány eddig több mint 30 ezer tagja teljesített szolgálatot a télies időjárás sújtotta területeken, közülük 1848-an továbbra is a bajbajutottak mentésén dolgoznak.

Szombaton 22 óráig közlekedhetnek a kamionok Fejér megyében.

Éjszaka ötszáz hómunkás dolgozott a vasúti pályákon. Éjszaka a nagyobb vidéki állomásokat nem zárta be a MÁV, hogy a fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start, hogy az utolsó csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak. A fűtött kocsikban mintegy 120-an fértek el.

Szabolcs megyében a tűzoltók pénteken 24 óra alatt 106 műszaki mentést végeztek.

Még 96 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, és 19 település nem érhető el közúton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggel 6 órai összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út volt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak.

Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak. Az elmúlt két éjszaka összesen 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget. A város megnyitotta az egyik iskolát ideiglenes szállásul, valamint fedezte a hóviszonyok miatt a városban rekedt úton lévőket ellátó karitatív szervezetek költségeit.

Tamási térségében csaknem kétszázan töltötték a szombatra virradó éjszakát ideiglenes szálláshelyeken.

A BBC magyar helyzetről beszámoló videója jelenleg a híroldal második legnézettebbje.

Az elmúlt két napban tomboló viharos szél jelentős kárt okozott a szombathelyi Kámoni Arborétumban, több tucatnyi fát kidöntött vagy eltört, ezért március 19-ig átmenetileg szünetel a látogatás.

Ötven centiméter vastagságú friss hó borítja a bánkúti sípályákat, a felvonók szombat délelőttől ismét üzemelnek a Bánkút Síklub közleménye szerint. Három felvonó működik, hat pályán lehet síelni. A Bánkútra vezető út járható.