Erős hófúvás várható Budapesten

MTI/velvet
MTI/velvet
2013.03.26. 08:26

A havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jelenleg két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Enyhülés az Időkép előrejelzése szerint csak csütörtöktől várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak. A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható. Emellett az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. A Jászság térségében a délelőtt még erős északkeleti szél erősebb hófúvást is eredményezhet. Főként Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye délkeleti részén kell készülni arra, hogy az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

Hét megyében van érvényben továbbra is kamionstop - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság keddi, kora reggeli közleményéből. Közölték: Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyében az elrendelt kamionstop - a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek forgalomkorlátozása - visszavonásig érvényes. Emellett az ország területén a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását is fenntartja a rendőrség a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt.