Részben súlyosbított másodfokú ítélet a West Balkán-ügyben

MTI
2013.04.12. 14:48

Részben súlyosította a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett jogerős ítéletével a West Balkán szórakozóhelyen két éve három halálos áldozatot követelő baleset vádlottjainak büntetését. Az első fokon kiszabott két év nyolc hónapos végrehajtandó szabadságvesztéseket megváltoztatva Szalontai Győző első- és Csanádi József harmadrendű vádlott esetében három év négy hónapot szabott ki a másodfokú bíróság, ennek felét – egy év nyolc hónapot – két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő.

Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott büntetésének (két év nyolc hónap) felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban mindenképpen le kell töltenie a két vádlottnak. Szalontai Győző a West Balkán Kft. egyik ügyvezetője és az intézmény bérbeadója volt, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervező, a helyszínen lévő biztonsági személyzetet pedig Hranek István irányította.

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezer fiatal zsúfolódott be, és egy tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. Az eljárás adatai szerint mintegy 300 ember biztonságos szórakozására volt alkalmas a West Balkán, a megvádolt szervezők azonban 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, Kecskés pedig már 4200 karszalagot rendelt a beléptetéshez. Végül 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán, ez az engedélyezett létszám nyolcszorosa. Mindeközben biztonsági őr viszont jóval kevesebb volt a szükségesnél, mindössze tíz, többségében szakképzetlen.

A tavaly nyári elsőfokú ítélet után a vád és a védelem is fellebbezett, így került az ügy a törvényszékre, ahol a másodfokú büntetőperben az ügyész súlyosítást, a négy vádlott védője felmentést, enyhítést, illetve új elsőfokú eljárást kért. A vádlottak az eljárás során javarészt tagadták bűnösségüket. A törvényszék pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős döntésének szóbeli indoklása szerint egyes védői felvetésekkel ellentétben az elsőfokú döntés tényállása korrekciók, kiegészítések után alkalmas arra, hogy ítélet alapjául szolgáljon. Megállapítható, hogy a túlméretezett létszám, a feltorlódott tömeg és a felgyorsuló beléptetés vezetett a közvetlen veszélyhelyzethez, majd a tragédiához.

A törvényszék kiemelte a többi között, hogy a vádlottak nem tanúsították a tőlük elvárható gondosságot a tekintetben, hogy a helyszín alkalmas-e ennyi fiatal biztonságos szórakozására, az első- és a harmadrendű vádlott között szerződéses viszony volt, a másodrendű vádlott pedig a forgalomtól függően részesült a rendezvény bevételéből, továbbá a vádbeli tevékenység akkoriban meglehetősen szabályozatlan volt. A másodfokú bíróság kimondta, hogy az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott egyaránt a vádbeli rendezvény szervezője volt és ekként felelnek a foglalkozás szabályainak megsértéséért, mint ahogy a negyedrendű a biztonsági szakmai szabályszegésekért. A bíróság a szabadságvesztés büntetés mellett foglalkozásuk gyakorlásától is eltiltotta a vádlottakat. Békefi László ügyvéd, az áldozatok családjának jogi képviselője az ítélethirdetést követően újságíróknak elmondta: ügyfelei számára az a legfontosabb, hogy a vádlottak bűnösségét jogerősen kimondta a bíróság és letöltendő szabadságvesztéseket szabott ki, így az ügynek ez a szakasza lezártnak tekinthető.

Hozzátette ugyanakkor, hogy pótmagánvádlóként a rendezvényt biztosító cég ügyvezetőjének és a West Balkán Kft. másik, jelen eljárásban az ügyészség által meg nem vádolt ügyvezetőjének a felelősségre vonását is szorgalmazzák. Az a büntetőper várhatóan ősszel kezdődik el a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Továbbá polgári bíróság előtt kártérítési pert is indítanak az áldozatok családjai a VI. kerületi jegyző és más jogi, illetve természetes személyek ellen.