Több térségben másodfokúra emelte a várható heves zivatarok miatt a riasztást csütörtökön késő délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya megye teljes területén, valamint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több térségében már a következő órákban olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket viharos erősségű szél, illetve jégeső kísérhet. Mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt egyre több térségre – köztük a főváros területére is – újabb riasztásokat ad ki a meteorológiai szolgálat.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: eleinte a Dunántúl középső és keleti részén, majd késő este, illetve éjjel már másutt is kialakul zivatar. Pénteken napközben és este nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Néhol – főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza-közén – heves zivatar is valószínű, amelyet óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szélroham, valamint nagyobb méretű jég kísérhet. Ezen felül helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű, 20-40 milliméternyi, kis valószínűséggel ennél több is csapadék hullhat – írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is arra figyelmeztetett csütörtök délután, hogy egyes helyeken veszélyes időjárási jelenségekre, heves zivatarokra és felhőszakadásra kell számítani. Azt kérték, hogy mindenki kövesse figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat és a hatóságok jelzéseit.

Szerkesztőségünk ablakából ítélve este 7 körül a fővárost is elérte a vihar (ide is kiadták később a narancs riasztást), az Időkép szerint jégesővel.