MTI/velvet
MTI/velvet
2013.05.06. 15:08

Hétfő délután elérte Budapestet egy viharzóna, erős szél mellett szakadó esőt produkált a vihar a Velvet szerkesztősége környékén is. Ablakunkból a Flórián tér túlsó csücske sem volt látható az esőtől.

Korábban a várható heves zivatarok miatt Bács-Kiskun és Fejér megye több térségére narancssárga, másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emellett az ország középső és délkeleti területein számos térségben elsőfokú riasztás van érvényben a heves zivatarok és a várható felhőszakadás miatt. Ezeken a helyeken a következő órákban heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket erős szél, illetve jégeső kísérhet. Egy-egy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Intenzív zivatartevékenység az esti órákig az ország középső harmadán (a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti részén) várható. Elsősorban ebben a térségben a zivatarokat helyenként 30 millimétert meghaladó csapadék, nagyobb méretű (akár 2 centiméternél is nagyobb) jég és 70-90 kilométer per óra körüli szélroham is kísérheti.

Az időjárási körülmények miatt több repülő nem tud leszállni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hétfő délután – derül ki a flightradar24.com élő radarképéből. A Lufthansa frankfurti, az Air France párizsi, a Ryanair londoni, a Brussels Airlines brüsszeli és a Wizz Air kijevi járata sem tudott leszállni, ezek a gépek jelenleg a légtérben várakoznak. Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek azt mondta, az induló járatoknál kisebb késések lehetnek, mert zivatarban fel kell függeszteni a gépek tankolását. Az érkező gépeknél a személyzet dönti el, hogy megpróbálják-e a leszállást – tette hozzá. (Frissítés: a vihar elvonulta után helyreállt a rend, az érintett gépek is leszállhattak.)

A BKK Facebook-oldala szerint a tömegközlekedésben is gondokat okozott a sok eső. A 61-es villamosok helyett a Széll Kálmán tér és a Budaörsi út között pótlóbuszok közlekednek. Szintén pótlóbuszok járnak az 50-es villamos vonalán Villanytelep és Szarvas Csárda tér között, az 51-es vonalán a Mester utca (Ferenc körút) és a Könyves Kálmán körút között.

A vihar vonulását az Időkép percről percre cikkében követheti élőben.