Bűnösnek vallotta magát a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja a Győri Törvényszéken kedden kezdődött büntetőperben. Az ügyészség szerint T. Attila ölte meg a két embert az Anger-réti lövészklubban. A tárgyaláson az ügyész kérdésére azt mondta, "megbántam nagyon, bűnösnek érzem magam, vállalom a következményeket". Arra, hogy miért vett részt a cselekményben, nem tudott választ adni. Elmondta még, hogy társának, V. Roland másodrendű vádlottnak kaszinószenvedélye miatt kellett a korábban betörésből, rablásból szerzett pénz, de arról fogalma sem volt, mihez akar a másik fiatalember fegyvereket szerezni.

Mint mondta, V. Roland már hetekkel korábban beszélt a tervről, de ő és M. Tamás, a harmadrendű vádlott kitért a kérés elől, társuknak végül mégis sikerült meggyőznie őket. T. Attila azt hangoztatta, hogy a bűncselekményeket kiötlő V. Roland két héttel a gyilkosság előtt azt mondta két társának, ha elhozzák a fegyvereket és a szerinte több százezer forintot a lőtérről, "úgy lesz biztonságos, ha lelőjük a vezetőt". T. Attila vallomása szerint azért tüzelt újra a már földön fekvő lőtérvezetőre, mert társa mondta, lőjön még, mert az áldozat még nem halt meg. A zsákmány összerámolásakor belépő egyleti taghoz pedig úgy küldte ki V. Roland, hogy abból úgy értette: őt is meg kell ölnie.

Vallomásában arról beszélt, neki nem volt szüksége pénzre, mert kapott a családjától, de V. Roland rendszeresen járt kaszinóba, "minden pénzét ott költötte el". Bírói kérdésre T. Attila azt mondta, a lőtéri gyilkosságról tett első vallomásában azért cserélte fel az általa és V. Roland által tetteket, mert félt, de aztán ráébredt, hogy vállalnia kell tetteinek következményét. Mint mondta, valóban kijelentette kihallgatása során, hogy azért szállt be a bűncselekményekbe, mert így nem lesz sablonos az élete, valami "újdonságot" csinál, de ezt már messze nem gondolja így. Szavai szerint harmadik társuk, a kint őrködő M. Tamás harmadrendű vádlott előre jelezte, nem megy be velük, mire V. Roland azt felelte, "ha már pénzt akar, dolgozzon meg érte".

V. Roland: Csak fegyvert akartak lopni

A lőtéri gyilkosság másodrendű vádlottja – a másik vádlott szavait cáfolva – azt mondta: fegyvert lopni mentek a lőtérre, nem gyilkolni. A két fiatalember szembesítése nem járt eredménnyel. A korábban ötletadónak nevezett V. Roland közölte: ők korábban abban állapodtak meg, hogy bemennek, majd amikor fegyvert szereznek, kifutnak vele. Azt mondta, hogy ő azért segített két iskolatársának korábban a betörések, rablások során, mert azok ebből akarták visszafizetni neki tartozásaikat.

Tagadta, hogy kaszinószenvedélye miatt vett volna részt a rablásokban, betörésekben, szavai szerint ennek az időtöltésnek 2012 februárjában kezdett hódolni. "Ekkoriban bűncselekményt már nemigen követtünk el" – mondta. A barátnője apjától kétszer ellopott, szerinte összesen két-, a sértett szerint négyezer eurós összegről pedig azt állította: csak visszavette a pénzt, amit a lányra költött, mert szerinte korábban kétszer is megcsalta. Elmondása szerint az Anger-réti lőtéren pedig azért halt meg két ember, mert T. Attila "megőrült", és lelőtte a lőtérvezetőt, majd a nem sokkal később betoppanó egyesületi tagot is.

"Én nem akartam senkit lelőni"

A fiatalember, aki a többi bűncselekményről szabadon, szóban, a lőtéri eseményekről azonban papírról felolvasva nyilatkozott a bíróság előtt, arról beszélt, azért működött együtt lövöldöző társával, azért tüzelt a második áldozatra, mert attól félt, hogy különben T. Attila ellene fordítja a nála lévő fegyvert. "Én nem akartam senkit lelőni, én nem lennék képes rá" - mondta egy kérdésre válaszolva V. Roland. Szerinte a két másik vádlott aznap éjjel találhatta ki rá nézve terhelő vallomását, amikor az ő soproni lakásában aludtak, ő viszont hazament apjához egy közeli faluba. "Mindent rám vallottak, mert volt idejük mindent megbeszélni" – fogalmazott, szólva arról is, nem mert se apjának, se a hatóságoknak szólni a történtekről, és nagy megkönnyebbülést érzett, amikor másnap behívták a rendőrségre, azonnal be is ismert mindent.

A két vádlott a tárgyalóteremben tartott szembesítés során is ellentmondott egymásnak, a másikra hárították a vagyon elleni cselekmények kiötlését. Abban sem értettek egyet, hogy kinek az ötlete volt, hogy a lőtérről szerezzenek fegyvert. T. Attila azonban kitartott korábbi vallomása mellett, amely szerint V. Roland azt mondta, gyilkosság árán is fegyvert kell szerezni.

M. Tamás: Más gyilkossághoz kellett a fegyver

További emberölések gondolata is felötlött a gyilkosság másodrendű vádlottjában – erről az ügy harmadrendű vádlottja beszélt az elsőfokú büntetőper keddi nyitónapján. M. Tamás, aki a vád szerint a tett idején a lőtér előtt őrködött, elmondta, V. Roland azért akart fegyvert és lőszert szerezni, hogy megölje barátnője apját, aki eltiltotta tőle a lányt, de utalt egy orvosnak a meggyilkolására is. Hozzátette: a harmadik társukra utalva (aki a vád szerint később a gyilkos lövéseket leadta) V. Roland azt is felvetette, "az Attilát lőjük le, és több pénz marad nekünk".

A harmadrendű vádlott azt mondta, hetekkel korábban, a terv első felvázolásakor is azt mondta V. Roland – aki tagadta a másik két vádlott állítását, miszerint ő lett volna az ötletgazda –, hogy fegyvert kell szerezni a lőtérről, "ha máshogy nem megy, le kell lőni a lőtérvezetőt". M. Tamás hozzátette, amikor ő megbizonyosodott arról, hogy a lőtéren csak a vezető tartózkodik, és két társa a bejárat felé indult, V. Roland azt közölte T. Attilával: előbb néhány tárat a céltáblára lőnek, majd a férfire emelik fegyverüket. M. Tamás is megerősítette, hogy V. Roland 2011 januárja óta sűrűn kaszinózott. A vádlottak esetleges összebeszélésére vonatkozó kérdésre közölte: még a gyilkosság előtt, a betörések, rablások idején állapodtak meg abban, hogy ha valamelyiküket elfogják, az magára vállal mindent, de ennél többen nem egyeztek meg.