Legalább kilencven halálos áldozata van az oklahomai tornádónak

2013.05.21. 07:35

Legalább 91-en meghaltak és több mint kétszázan megsérültek abban tornádóban, amely az Oklahoma állambeli Moore-ra csapott le, írja a Daily Mail. A KFOR televízió szerint hetvenöt tanuló és tanár tartózkodott az egyik iskolában, amelyet a forgószél lerombolt. A televízió azt jelentette, hogy a romok közül mintegy 30 gyereket élve mentettek ki. A CBS ezzel szemben arról számolt be, hogy 24 tanuló életét vesztette.

A tornádó leszakította az iskola tetejét és ledöntötte a falait. A bent rekedt gyerekeket nevelőik arra szállították fel, hogy kapaszkodjanak a falakba. Többeket a mellékhelyiségekbe menekítettek.
A városban lázas kutatás folyik a túlélők után. Barack Obama elnök, aki telefonon beszélt Mary Fallin kormányzóval, megígérte, hogy minden szükséges szövetségi segítséget megad a mentéshez. A kormányzó Moore-ba vezényelte a nemzeti gárda egységeit. A mintegy 40 percig tartó viharban megsérült a helyi kórház, ahonnan a betegeket ki kellett menekíteni. Egy közeli farmon mintegy 100 ló pusztult el.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte a 320 kilométert, ezzel a forgószél erősségét a Fujita-Pearson skálán EF-4-es fokozatúnak minősítették. A legerősebb, EF-5-ös tornádók 322 kilométeres szélsebességnél kezdődnek.

A településen egyébként 1999-ben egy olyan tornádó pusztított, amelyben a felszín közelében 486 kilométeres sebességű szél sebességű abszolút világrekordot állított fel. Az akkori forgószélnek 36 közvetlen és 5 közvetett halálos áldozata, valamint 583 sérültje volt. A kár a dollár jelenlegi értékén számolva elérte az az 1,4 milliárd dollárt. Noha az előrejelzési módszerek tökéletesedtek azóta, a mostani tornádó váratlanabbul csapott le, mint az 1999-es. 14 évvel ezelőtt egy órával a katasztrófa előtt ki tudták adni a figyelmeztetést, most csak 16 perc volt a menekülésre.
A Moore-on végigsöprő tornádó nem érte el Oklahoma City központját. A város vonzáskörzetében ugyanakkor a délutáni órák során három forgószelet is észleltek. Oklahoma államban a viharkárok miatt összesen 16 megyében hirdettek szükségállapotot.