Egy 82 milliméteres, második világháborús szovjet aknagránátot találtak a Főpolgármesteri Hivatal Gerlóczy utcai épületének tetőszerkezetében csütörtök délben – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. Németh-Zsohár Agnieszka elmondta: a robbanószerkezetet a tető felújítása közben fedezték fel. A gránátra kilőtt állapotban találtak rá, törött gyújtószerkezettel.

A környéket 200 méter sugarú körben lezárták, a Főpolgármesteri Hivatalt is kiürítették, az épületegyüttest több mint ezer embernek kellett elhagynia délután. A környező épületek kiürítése után lezárták a Károly körutat is a gyalogos és közúti forgalom elől a Dob utca és a Madách tér között, a lezárást azóta megszüntették.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: a közeli lakóházak kiürítése kb. 500 embert érintett. Az V. kerületi védelmi bizottság a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumot, valamint a Kertész utca 30. és a Dob utca 83. alatti házat jelölte ki befogadóhelynek, ott gondoskodtak a lakókról – tette hozzá. A lakók azóta visszatérhettek lakásaikba.

A bomba a tömegközlekedést is borította a környéken. A BKK Facebook-oldala szerint a 9-es buszok kettéosztva, Kőbánya alsó vasútállomás és az Astoria, valamint az Arany János utca és Óbuda, Bogdáni út között közlekedtek, a 15-ösök a Lehel tér irányában a Fővám tér és az Erzsébet tér között nem érintették a Kiskörúton lévő megállóikat és a Pesti alsó rakpart–József Attila utca útvonalon jártak. A 47-49-es villamosok a Szent Gellért tértől a 19-es és a 41-es vonalán a Batthyány tér végállomásra mentek. A BKK a metrók és a 7-es buszcsalád használatát ajánlotta helyettük.

Csütörtökön sűrű napjuk volt a tűzszerészeknek: Kaposváron és Balatonfüreden is világháborús robbanószert kellett hatástalanítaniuk.