Egy kínai nő számára jó ötletnek tűnt, hogy bezárja egy ketrecszerű valamibe skizofrén fiát. A most 42 éves Vu Juanhong 15 éves korában diagnosztizálták a betegséggel, és 2001-ben halálra vert egy 13 éves gyereket – írta az Information Daily. A férfit betegsége miatt hazaengedték, anyja, Vang Muhsziang pedig bilincset rakott a lábára. A férfi ennek ellenére kiszökött a házból, és Shangfan lakóit ijesztegette. Anyja akkor döntött úgy, hogy egy ketrecbe teszi a renitens gyereket.

Vang nyilatkozata szerint nagyon nehéz döntés volt saját kezűleg bezárni a gyerekét, "pont olyan, mintha leszúrtam volna, mert bár megölt valakit, attól még a gyerekem maradt."

Az Information Daily közlése szerint Csianghszi tartomány extra rizzsel és olajjal támogatta volna a családot, ha megkeresik a hatóságokat. A bezárt férfi naponta három alkalommal kap enni, van takarója, és kap egy tálat, ha wc-re kell mennie. "Minden alkalommal, amikor enni vittem neki, sírtam. Mostanra a könnyeim kiszáradtak" – nyilatkozta az anya, aki nincs egyedül a problémájával. Kínában, különösen vidéken, kevés esélyük van pszichiátriai kezelésre a mentális betegeknek.

Az Egészségügyi minisztérium közlése szerint 2010-ben csak 20 000 elmebeteg volt az országban (1,35 milliárd lakos), közölte a China Daily - egy állami kézben lévő lap. A hatóságok azonban a betegek számát 170 millióra teszik, ebből 16 millió súlyos beteg.