Sz. Tamás egykori büntetés-végrehajtási törzsőrmestert azzal vádolják, hogy hónapokig viszonyt tartott fenn egy elítélttel a gyulai börtönben, ezzel pedig kötelességszegést és hivatali visszaélést követett el – írja a Délmagyar. A  31 éves férfi eszerint a cellaajtó nyílásán keresztül, illetve a börtön más helyszínein is szexelt egy életfogytiglani börtönre ítélt nővel, aki begyógyszerezte, megszúrta, majd elevenen elégette tőle válni akaró férjét. Az elítélt nő nő korábban azt állította, beleegyezett a szexbe, amelynek többször tanúi voltak zárkatársai is.

Az ügy tárgyalását kedden kezdték a Szegedi Törvényszék katonai tanácsán, feltételezett bűnsegédként a vádlottak közt van P. Antal is, aki tudhatott a történtekről, de nem jelentette. Rajtuk kívül még négy bv-őrt, a fogvatartott nőt és a cellatársait hallgatták emg. A vádlottak nem kívántak vallomást tenni, és egyetlen kérdésre sem válaszoltak.

Csók a könyvtárban

A vádirat szerint Sz. Tamás 2011 szeptemberében a gyulai börtön könyvtárában csókolózott a nővel, később az 57-es zárka ajtajának résén keresztül legalább hússzor közösültek. Szexeltek a börtön stúdiójában, az egészségügyi osztályon és a zárkában is.

Az egyik börtönőr azt vallotta: a nő egyik akkori zárkatársa azt mondta neki, hogy megbánta a barátkozást a nővel, aki az ügy kirobbanása után levélben írta meg neki, mit valljon a bíróság előtt Sz. Tamás ügyében. A szexuális aktusokban részt vett nő vallomástétele alatt a tárgyalás zárt volt, az ügyet egyelőre elnapolták.

A Velvet korábban úgy értesült, a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben működő biztonsági rendszerek, és a személyi állományra vonatkozó normatívák szinte teljes mértékben lehetetlené teszik fogvatartottak és a felügyelők közötti bizalmi kapcsolat kialakulását.

„A börtönökben szolgálatot teljesítő kollégáink nem folytathatnak magánjellegű beszélgetést a fogvatartottakkal, kommunikációjuk kizárólag a feladatok elvégzésére korlátozódhat, így a szorosabb kapcsolat kialakulásának esélye minimális" – tájékoztatott a BVOP sajtóirodája tavaly.