Passau már gyakorlatilag víz alatt van, több osztrák és német városban a Bundeswehr vigyázza a rendet. A Duna tetőzése Budapesten június 8-ára várható, és vélhetően meg fogja haladni a valaha mért legmagasabb vízállást. A szakemberek szerint a Batthyányi térnél a kőfalon ülve el lehet majd érni a Dunát, hogy plasztikusan érzékeltessük, mi várható.

A Szentendrei-szigeten élőket arra biztatják egy felhívásban, hogy ragadjanak lapátot, és menjenek homokzsákot rakodni.

"Tisztelt Pócsmegyer-Surányi lakosok és a Szentendrei-szigetet szerető emberek!Tekintettel az Országos Vízjelző Szolgálat által kiadott vízállás előrejelzésre, amely szerint Budapesten 2013. június 8-ra várják a Duna tetőzését (amely a 2006-os szintet elérő vagy az azt meghaladó szintet prognosztizálja), ezúton kérünk minden 18 és 55 év közötti lakost, hogy segítsék az árvíz elleni védekezést a homokzsákok töltésével, 24 órás ügyelet tartásával, járőrözéssel stb. Előreláthatólag szerdától lesz szükség a segítő kezekre! Várhatóan 5-7 napos védekezési időre lehet számítani!
Kérünk mindenkit, hogy figyeljék a Pócsmegyeri honlapot, a hirdetőtáblákat és a facebookon lévő közösségi oldalt, ahol folyamatosan frissítjük az információkat"

Budapesten a margitszigeti Hajós-Széchy Sportuszodát lezárták a lakossági vendégek elől, egyelőre a válogatott sportolók látogathatják a létesítményt - írta az MTI.  Ha valóban 800 centiméter felett tetőzik a Duna, akkor mindenképpen homokzsákokkal kell megvédeni a létesítményt.