Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a kihirdetett veszélyhelyzet, írja az MTI.  Az Ausztriától kapott adatok alapján történelm vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható. Óbudán, a Római-parton már lezárták az árvízi kapukat, a készültség az ország érintett részein folyamatos. Kedden este hat órakor lezárják a Margitszigetet, kiürítik a parkolót, majd nyolc órakor teljes hosszában lezárják a budai, éjfélkor pedig a pesti alsó rakpartot. Sződligetnél hatvanezer homokzsákot töltenek meg szerda délig az önkéntéseket, hogy megvédjék a 2-es főút menti községet az áradástól. A polgármester elmondása szerint szerda délben lezárják a 2-es főutat, mivel ott az árvizek idején folyton átbukik a Duna. A folyó akár a 2002-ben mért 860 centis vízállást is elérheti. Folyamatos a készültség Szentendrén is: itt is homokzsáktöltésre és azok pakolására keresnek embereket.

Az érintett települések, városok lakói folyamatosan töltik fel a videókat a YouTube-ra az áradásról. Győrben jelenleg ilyen a helyzet:

Sződligeten idén év végére tervezték megépíteni a település árvízvédelmét szolgáló gátrendszert, ám mivel az még nem készült el, a település lakói homokzsákokkal védekeznek.

Az áradás Németországban már halálos áldozatokat is szedett, de legalább Passauban már túl vannak a nehezén, apad a Duna. A Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában továbbra is feszült a helyzet, mivel újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, noha a folyó áradása lassult hétfő óta, írja az MTI.

Az alábbi térképen megnézheti, hol van szükség önkéntesekre, ide menjen segíteni!


Árvíz 2013. - Segít(s)ünk! nagyobb térképen való megjelenítése