Alapeseten három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik árvíz idején lopnak - nyomatékosította Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. A kormánypárti politikus szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a büntető törvénykönyv májusban életbe lépett szigorításának köszönhetően súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki közveszély esetén, rendkívüli helyzetben lop.

Kocsis Máté kiemelte: nincs pardon tehát annak, aki a mostani árvíz idején ügyeskedni próbál. "Aki ilyet követ el, az biztos lehet benne, hogy börtönben fog ülni" - szögezte le. Korábban a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse lakossági felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban.

A bizottság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvény viselésével végzik - hangsúlyozták.