Két ember halálát okozta az ítéletidő Romániában

MTI
2013.06.07. 10:42

Két ember halálát okozták a zivatarok Romániában - közölte pénteken Gabriel Oprea román miniszterelnök-helyettes az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs ülésén.

Egy Vaslui megyei asszonyt a megáradt patak sodorta el, egy Prahova megyei juhász pedig villámcsapásnak esett áldozatul.

Romániában heves esőzések és viharok sújtották az utóbbi 24 órában az északkeleti országrészt, ahol rövid idő alatt a lehullott csapadék mennyisége elérte a 40-50 litert négyzetméterenként. Hatszáz hektár mezőgazdasági terület került víz alá, miután a folyók kiléptek medrükből.

A moldvai folyókon szombat reggelig meghosszabbították az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, a vízügyi szakemberek szerint azonban csak a kisebb folyók, hegyi patakok okozhatnak gondot egy-egy kiadós zivatar után.

A román hatóságok figyelemmel követik a Dunán kialakult helyzetet, de a romániai szakaszon nem számítanak veszélyhelyzetre. Lucia Varga vízügyi kérdésekben illetékes tárca nélküli miniszter szerint jövő hét második felében érheti el a dunai árhullám Romániát, ám a vízhozam nem fogja meghaladni az áprilisban mért másodperenkénti 11 ezer köbméteres értéket.