A Terrorelhárítási Központ (TEK) 250 munkatársa az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) felkérésére Szigetmonostoron részt vesz a védekezésben. A település külterületén a vízműkutakhoz vezető, magasparti közút és egy földút kereszteződésében átbukott a víz, és az erdei mélyvonulaton keresztül áramlik a szigetmonostori üdülőterület felé - írta közleményében az OMIT.

A tájékoztatás szerint a TEK 250 munkatársa segít a védekezésben, a munkálatokat Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja. Hangsúlyozzák, hogy a TEK szakemberei már pénteken elvégezték a BTR 80 típusú kétéltű páncélozott szállító járművek technikai felkészítését is, így a járművek földön és vízen egyaránt képesek támogató és mentési feladatok ellátására. Az árvízi segítségnyújtásban részt vevők mellett a Terrorelhárítási Központ minden egysége teljes készültségben várja a további riasztást, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor, akár árvíz-, akár rendvédelmi céllal, azonnal akcióba léphessen - zárul a közlemény.

Vasárnap délután 5 órakor kezdődik meg annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna, miután a folyó vize átbukott egy magasparton - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Spitz Alexandra tájékoztatása szerint a kitelepítetteknek Szigetmonostoron biztosítanak befogadóhelyet. A katasztrófavédelem segítséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, hogy önként hamarabb elmennek, illetve nem a befogadóhelyre kívánnak távozni - tette hozzá a szóvivő.

A Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek azért kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé.