Tizenheten rosszul lettek pénteken a Heves megyei Demjén termálfürdőjében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A gépházban a kénsav hipóval keveredett, és az így keletkező gáz a levegőbe jutott. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese, Hevesi Katalin elmondta, a helyszínre nagy erőkkel kiérkező mentők a sérülteket ellátták, a fürdőt a hatóságok kiürítették, a területet pedig lezárták. A lezárt területre csak légzésvédő felszereléssel lehet belépni.

A katasztrófavédelem ügyeletére fél 12-kor érkezett a bejelentés a történtekről. A mentésben az egri tűzoltók mellett részt vesz a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja. A baleset körülményeinek felderítése azonnal megkezdődött az Egri Járási Tisztiorvosi Szolgálat, valamint a Munkavédelmi Felügyelőség bevonásával – közölte Hevesi Katalin.

Tizenhárom embert, közöttük három gyereket szállítottak kórházba az intézmény médiareferense az MTI-vel. Szegedi Erzsébet elmondta, hogy a vizsgálatra bevitt fürdőzők között német állampolgárok is voltak, másokkal együtt őket azóta elengedték, hét embert – közöttük három gyereket – viszont megfigyelés alatt tartanak. Ők oxigént kapnak, és várhatóan be kell feküdniük az egri Markhot Ferenc kórházba – tette hozzá a szóvivő.

Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola kémia tanszékének vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a hipót bármilyen savval keverve klórgáz szabadul fel, amely igen mérgező anyag, tüdővizenyőt, légzési nehézségeket, rosszullétet okozhat. Minél erősebb savval keveredik az anyag, annál intenzívebb a klórgázképződés, ezért ezt a szert már az első világháborúban is harci gázként alkalmazták. Ez a baleset nagyon gyakori a háztartásokban, ezért már az általános iskolában tanítják a gyerekeknek, miként kell megelőzni az ilyen eseteket – mondta a kémikus.

A Heves megyei hírportál úgy értesült, hogy a fürdővendégek egyszer csak kellemetlen, szúrós szagot éreztek az úszómedence környékén, néhány perc múlva pedig szédülni kezdtek és erősen köhögtek. Tóth Péter, a fürdő ügyvezető igazgatója azt mondta a heol.hu-nak, hogy egy szolnoki cég munkatársa okozta a balesetet. A vegyszereket szállító társaság tapasztalatlan dolgozója a kénsavas és a hipós tartályt rosszul kezelte, és a két anyag egymással keveredhetett, a veszélyes elegy pedig a levegőbe jutott.