Első fokon öt év fogházbüntetésre ítélte a Szolnoki Járásbíróság szerdán a moldovai állampolgárságú V. Mihailt, aki 4-es főúton Karcagnál januárban öt halálos áldozatot követelő autóbaleset okozott.

Tolnai Eszter bíró az ítélet kihirdetésekor elmondta: alapvetően a vádirat megállapításaira alapozó döntést hoztak, amely bűnösnek találta a férfit kettőnél több ember halálához vezető közúti baleset gondatlan okozásának vétségében.Enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét és megbánó magatartását. Mivel az ügy iratai között nem szerepelt, így nem méltányolhatta viszont a bíróság a védő perbeszédében említettek közül azt, hogy V. Mihail tízezer eurót (2,94 millió forint) helyezett letétbe a balesetben elhunytak temetési költségeire a hozzátartozóknak. Hasonlóan nem támasztja alá hivatalos dokumentum, így nem vehető figyelembe az sem, hogy a vádlott Moldovában anyagilag több hozzátartozójáról is gondoskodott.

A bíró közölte: a cselekményért kiszabható 2-8 év szabadságvesztés középértékét állapították meg büntetésként. A kiszabott öt évbe beszámít az előzetes letartóztatásban eltöltött idő. A vádlott leghamarabb büntetésének kétharmadát letöltve helyezhető feltételesen szabadlábra. Emellett Magyarország területén a büntetést követő négy évre eltiltották a vezetéstől és 1 millió 255 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték. A bíró indoklásában elmondta, a moldovai állampolgárságú férfi a közúti közlekedés szabályai közül - maga által is bevallott fáradtsága miatt - a jobbra tartási kötelezettséget és a vezetésre alkalmas állapotra vonatkozó előírást is bizonyíthatóan megszegte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, míg a tárgyalást megtörten, lehajtott fejjel végigülő vádlott védője enyhítésért fellebbezett, így az elsőfokú határozat nem jogerős. Az ügyben másodfokon a Szolnoki Törvényszék hoz majd döntést.