Ammónia szivárgott a kisteleki sajtüzemben

MTI
2013.07.11. 21:02

Öten szorultak egészségügyi ellátásra azután, hogy csütörtök délelőtt ammónia szivárgott ki a kisteleki sajtüzemben. Egy ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, egy másikat kézsérülése miatt a helyszínen láttak el a mentők, hárman rosszullétre panaszkodtak, őket Szegedre szállították. Az életveszélyes sérült állapotáról a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetében nem adtak információt. A rosszulléttel bevitt három ember a megfigyelést követően már hazamehetett.


Nagyobb térképre váltás

A baleset csütörtök délelőtt történt a kisteleki sajtüzemben: az egyik hűtőrendszerből ammónia szabadult fel. Arany-Tóth Attila, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a baleset után azt mondta: adataik szerint a cégnél külső vállalkozó dolgozott az ammóniás technológia megszüntetésén. Teljesen leeresztették az ammóniatartályt, amikor a leeresztőcsonkon keresztül az ammónia nagy nyomással váratlanul visszaáramlott, nagy koncentrátumban szétterjedt az udvaron és több helyiségben.

A tűzoltók légzőkészülékekkel felszerelkezve méréseket végeztek, és megkezdték a helyiségek kiszellőztetését. Mivel kicsi volt a légáramlás, porlasztott vízsugarat is bevetettek a légáramlat gyorsítására és az ammónia megkötésére – mondta  a szóvivő. Azt, hogy a munkálatok szabályosan zajlottak-e, vizsgálat fogja kideríteni – tette hozzá Arany-Tóth Attila.