Komoly károkat okozott a vihar Borsodban

MTI/velvet
MTI/velvet
2013.07.11. 17:25

Mintegy 50 riasztás érkezett a katasztrófavédelemhez csütörtökön a vihar miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Hudák Andrea közölte: főleg Miskolcon, Tokajban, Tarcalon és Tiszakeszin pusztított a vihar. A szél házak tetőszerkezetét bontotta meg, illetve a lezúduló víz betört a pincékbe, épületekbe. Senki sem sérült meg.

Miksolcon a helyenként borsónyi nagyságú jéggel kísért heves esőzés csaknem egy óráig tartott, ezért a város több utcájában, a főutcán is folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók. Leállt a villamosközlekedés, mert a pálya egy szakaszán olyan sok víz gyűlt össze, hogy nem tudtak átjutni rajta a szerelvények. Ideiglenesen villamospótló buszokat állítottak forgalomba. A vihar délután három óra után vonult át a városon, majd a megye északi részén pusztított – közölte a katasztrófavédelem.

Az ország északkeleti területeire csütörtök délután lecsapó viharban Tarcal és Tokaj között leszakadt a vasúti felsővezeték, Görögszállás és Rakamaz között pedig fa dőlt a sínekre, így ezeken a szakaszokon nem járnak a vonatok – közölte honlapján a MÁV-Start csütörtök este. Görögszállás és Szerencs között autóbuszok közlekednek. A szakemberek várhatóan az esti órákra fejezik be a helyreállítást.

Özönvíz Szabolcsban is

Egy óra alatt több mint ötven segélykérés érkezett a csütörtök délutáni vihar okozta károk miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére – közölte a szervezet szóvivője. Takács Judit elmondta, hogy a tűzoltókat főként lakóházakban keletkezett károkhoz, fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz riasztották a vihar utáni első órában. Az érintett házaknál tűzfalakat bontott meg az erős szél, de senkit nem kellett kiköltöztetni.

Jelenleg is folyamatosan érkeznek telefonos segélyhívások a szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság központi ügyeletére. Az esti órákban lesznek pontos információk arról, hogy milyen károkat okozott a vihar Szabolcsban – jegyezte meg Takács Judit. A viharfelhők délután 4 óra körül érték el a megyét, sok helyen hullott jelentős mennyiségű eső, sőt jég is, illetve erős széllökések kísérték a heves zivatart.

A vihar vonulását az Időkép oldalán követheti.