Több mint 100 kilogrammos tüzérségi lövedéket találtak a székesfehérvári Rákóczi úti Mancz János óvoda kertjében szerda délelőtt, emiatt a környéket – várhatóan csütörtökön – 400 méteres körzetben kiürítik – közölte Várkonyi Melinda, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje. A helyi védelmi bizottság megkezdte az előkészületeket.

A sűrűn lakott környék miatt a kiürítés nagyon sok, több mint tízezer embert érint. Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője egy rendkívüli sajtótájékozatón elmondta: a szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet. Magyarországon lakott területeken ritkán találnak ekkora bombát – tette hozzá.


Nagyobb térképre váltás

Várkonyi Melinda elmondta, a Rákóczi úti óvodában földmunkákat végeztek, így találták meg a második világháborús robbanószerkezetet. A helyszínre érkező tűzszerészek a robbanótestet valószínűleg csak csütörtökön azonosítják, így akkor zárják majd le a környéket és költöztetik ki az ott élőket. A tüzérségi lövedék mérete miatt várhatóan sok embert kell majd kiköltöztetni, mivel két óvoda és több tízemeletes panelház is található. A rendőrség a környék kiürítéséig biztosítja a helyszínt.

A székesfehérvári járási védelmi bizottság közleménye szerint a lezárás és kiürítés csütörtökön, délelőtt fél 9-től feltehetően a délutáni órákig tart majd. A lakókat, az intézményeket és a kereskedelmi szolgáltatókat a védelmi bizottság külön értesíti, a lakosság ideiglenes elhelyezésére, szükség esetén elszállítására intézkedik. Szerdán a főváros I. kerületében kellett 1500 embert kitelepíteni egy világháborús bomba miatt, Fehérváron pedig hétfőn volt szükség kiürítésre.