Milliókat csaltak ki idősektől Zalában és Vasban

MTI
2013.07.29. 15:08

Csak a lebukásuk előtti két napban kétszáz telefonhívást bonyolított le egy fiatal nő, aki két férfi társával milliókat csalt ki idős zalai és Vas megyei áldozataitól, azt állítva, hogy a hívottak hozzátartozója súlyos beteg.

A pénteken elfogott elkövetők csalássorozatáról Farkas Tibor, a zalaegerszegi rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: eddig nyolc áldozatról tudnak, akitől a gyanúsítottak mintegy két és fél millió forintot csaltak ki azzal, hogy hozzátartozójukat baleset érte vagy súlyos beteg lett. Nagykanizsa, Körmend és Szombathely környékén bukkantak fel a csalók, találomra hívták fel a telefonkönyvben özvegyként jelzett áldozataikat, hogy pénzt kérjenek tőlük sürgős műtétre.

A kapitány kifejtette: a csalók akkor buktak le, amikor pénteken bejelentés érkezett a rendőrségre Gellénházáról. Egy idős nőt azzal hívta fel egy ismeretlen, hogy az egyik hozzátartozója súlyos daganatos beteg, a műtétre készítsen össze annyi pénzt, amennyit csak tud, egy férfi érte fog menni.

Az asszony a szomszédjával beszélt először a telefonhívásról, ő volt az, aki figyelmeztette, hogy a híradások szerint hasonló módszerekkel próbálnak becsapni időseket, ezért értesítették a rendőrséget. A rendőrök lesben álltak, amikor a megbeszélt időpontban megérkezett a kétmillió forintért egy férfi.

A helyszínen elfogott gyanúsított nem akart magyarázatot adni, de a rendőrök gyanították, hogy nincs egyedül, s a gyors nyomozásnak köszönhetően még aznap Zalaegerszeg belvárosában elfogták két társát is.

A nyomozás során a rendőrök eddig csak az utolsó két nap hívásait és áldozatait tudták ellenőrizni, de már ez alapján kiderült, hogy a csalók a két nap során kétszáz telefonhívást bonyolítottak le, és minden 15-20. esetben lépre tudták csalni a hívottakat. Nyolc esetben, Nagykanizsa, Körmend és Szombathely környékén összesen mintegy két és fél millió forint értéket - készpénzt és ékszereket - vettek magukhoz áldozataiktól. Előfordult, hogy egyikük rendőrnek adta ki magát, úgy ment be egy idős emberhez, hogy a pénzének valódiságát "ellenőrizze", és így lopott el értékeket. Arra is volt példa, hogy a felhívott hozzátartozói a házban elbújtak, majd megkergették a pénzért érkező látogatót, aki akkor még el tudott menekülni.

Farkas Tibor elmondta, hogy a csalássorozat értelmi szerzője az őrizetbe vett 23 éves nő volt, akinek egy 32 és egy 28 éves férfi segített. Mindhárman szombathelyiek, a nő és fiatalabb társa büntetett előéletű, korábban testi sértésért és garázdaságért ítélték el őket. A megszerzett pénzt értékes műszaki cikkekre és drága ruhákra, cipőkre költötték.

A rendőrség feltételezi, hogy számos olyan áldozat is volt, aki még nem jelentkezett a rendőrségen. A tettesek autójában 380 ezer forint készpénzt is találtak, amelynek még nincs meg a tulajdonosa. 
Farkas Tibor hozzátette: a három gyanúsítottat hétfő délben a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A büntető törvénykönyv közelmúltbeli módosítása miatt az idősek elleni csalás minősített esete miatt az eddiginél súlyosabb megítélés alá esik az elkövetők bűncselekmény-sorozata, így öt év börtönbüntetéssel is sújthatók.