Oroszországban az Irtis folyón összeütközött egy uszállyal egy utasszállító hajó szombaton, a balesetnek hat halálos áldozata van az omszki régió kormányzójának vasárnapi tájékoztatása szerint. Viktor Nazarov elmondta, hogy a halálos baleset előidézésével gyanúsított Poleszja utasszállító kapitánya megtagadta a vallomást. A ittas férfit őrizetbe vették és eljárást indítottak ellene. A kapitányt a folyami közlekedési szabályok több ember halálát okozó megsértésével gyanúsítják.

Az orosz közlekedési ügyészség szerint helyi idő szerint szombat délelőtt Omszktól 10 kilométerre délre a Poleszja kapitánya átadta a kormányzást a 19 éves hajógépésznek. A vízi jármű áttért a menetiránnyal szembeni hajózó sávba és teljes sebességgel ütközött az ott haladó uszállyal. A Poleszja baloldala megsérült, a hajótest kétharmada a víz alá merült.

Az 1989-ben épített orosz utasszállító hajó és a folyami uszály ütközésekor a helyszínen négyen vesztették életüket, ketten később a kórházban haltak meg. Nyolc utas állapota továbbra is súlyos. Egy asszonyt Moszkvába kell szállítani, hogy megmentsék az életét. Összesen 53 ember, köztük hét gyermek sérült meg a balesetben. A kirándulóhajón három kazah állampolgár is utazott.

Oroszországban nem ritkák a hajóbalesetek. Tavaly augusztus elsején Szentpéterváron egy sétahajó és egy teherhajó ütközött a Néván. Akkor mindenkit kimentettek, de 2011. július 10-én Kujbisevnél, a Volga folyón 122 ember halt meg a Bulgária sétahajó balesetében. A vízi jármű a viharban oldalára fordult és elsüllyedt. A szakértői vizsgálat egy sor súlyos hibát tárt fel. Az ügyben megvádoltak, köztük a folyami kirándulást szervező utazási iroda vezetője, és a kazanyi régió folyami hajózási felügyeletének parancsnoka elleni per még tart.