Első fokon felmentette a vád alól a beteg gyermekét megfojtó nőt pénteken a Nyíregyházi Törvényszék, miután az Egészségügyi Tudományos Tanács igazságügyi szakértői testületének szakvéleménye alapján a vádlott cselekménye elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban – közölte a törvényszék helyettes szóvivője az MTI-vel. Toma Attila bíró tájékoztatása szerint az ügyész a vádlott bűnösségének megállapítása végett fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős. A nő és védője tudomásul vette az elsőfokú ítéletet.

A nyíregyházi vádlott élethelyzetét kilátástalannak tartva határozta el, hogy öngyilkosságot követ el, és előtte megöli gyermekét is. Tettét 2011. november 22-én hajtotta végre, egy díszpárnával megfojtotta gyermekét, majd gyógyszereket vett be, és alkoholt ivott rá. Az asszony hazatérő férje értesítette a mentőket, de a gyermeken már nem lehetett segíteni. A bíróság megállapította: a nő a bűncselekmény előtt tartós lélektani válságban volt saját betegsége által kiváltott depressziója, valamint gyermekének nem megfelelő súlynövekedése miatt. Születése után a gyermek három hónapig kórházi kezelésre, gondozásra szorult, fejletlenségét, visszamaradottságát rehabilitációs programokkal és otthoni gondos ápolással igyekeztek leküzdeni.

A lélektani válságba került nő beszámítási képességét több szakértő is vizsgálta a bírósági eljárás során, és az ellentmondásos vélemények után végül az Egészségügyi Tudományos Tanács illetékes testületének állásfoglalását kérték. A kiadott szakvélemény szerint a vádlott a cselekményét kóros elmeállapotban követte el, tettének következményeit nem tudta felismerni, vagy felismerés esetén nem tudott volna megfelelően cselekedni.

Az első fokon eljáró bíróság a szakértői álláspontot maradéktalanul elfogadta, és mivel a vádlott a bűntető törvénykönyv, valamint a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései alapján beszámítási képessége hiányában nem volt büntethető, felmentette az emberölés vádja alól.