Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség a 24 éves H. Csanád Jutast, aki 2012 árpilis 4-6. között meggyilkolta bátyját, nagyapját, nagyanyját és apját kulcsi otthunkban, nővérét, édesanyját, illetve nővére barátját pedig súlyosan megsebesítette. A kulcsi mészárlóként elhíresült férfi ügye hétfőn indult a Székesfehérvári Törvényszéken.

A vádiratismertetés során elhangzott, hogy a szakértők átal végül beszámíthatónak ítélt H. Csanád Jutas bátyján összesen 109 sérülést okozott, egyebek mellett a bal fülkagyklójába is beleszúrt. A vádakak ismertetése alatt H. Csanád Jutas lehajtott fejjel ült zöld pólójában és melegítő nadrágjában. A bírónő kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát, azt felelte: egyértelmű válasz nincs erre a kérdésre. "Lelkiismeret-furdalásom van, de nem tudok egyértelmű választ adni arra, hogy egyáltalán én követtem-e el."

H. Csanád Jutas korábban nem kívánt vallomást tenni a bíróságon, de kiegészítéseket tervez fűzni a nyomozati szakaszban tett vallomásához, amiben előzőleg azt állította: démoni megszállottság alatt cselekedett. Az ügyészség fegyházban letöltendő, tényleges életfogytiglani büntetést kért a vádlottra, akinek életben maradt családtagjai a jelek szerint nem jöttek el a tárgyalásra.

H. Csanád Jutas több korábbi vallomásában is azt mondta, hogy nem bánta meg, amit tett, úgy érezte ugyanis, legyőzte az ellenséget. A gyilkosságok során szexuális élvezethez hasonló érzései támadtak, pontosabban annál is intenzívebbek. A felolvasott vallomásokban az is elhangzott, hogy szerinte külső erő vezérelte, ettől támadhattak negatív álmai is. Eleinte közönyös volt a családja iránt, majd undort érzett, és legfőbb célja az lett, hogy magával foglalkozhasson. "A magammal foglalkozás azt jelenti, hogy elmerülök a saját pszichémben" – áll az egyik korábbi vallomásában. H. Csanád Jutas a vallomása alapján úgy tervezte, hogy miközben családját meggyilkolja, kifelé igyekszik azt a látszatot fenntartani, hogy mindenki életben van, így felveheti a nyugdíjakat, amikből a család élt. A korábbi vallomástétel során elhangzott, bátyjával kapcsolatos kérdésre, hogy élvezte-e gyilkosságot, azt felelte: elsősorban a kivégzést élvezte, abból is főleg a torok elvágását. "Ezek a bugyogó hangok jópofák, legalábbis számomra." A vádlott több alkalommal is aprólékos vallomást tett, beszámolt arról, pontosan hogyan követte el a gyikosságokat, kit, hogyan szúrt torkon, mellkason, fülbe. "Démoni befolyás alatt álltam, ezáltal a lelkiismeretem el lett nyomva" – olvasta fel a vádlott folytatólagos meghallgatásán elhangzottakat a bírónő. A vádlott vallomásában azt is mondta, hogy ez a démon, vagy másik személyiség próbált elszakítani minden szálat, ami az evilági életéhez köti. Hozzátette: befolyásolt volt a személyisége, ám jelenlegi személyiségében nincs ellenségkép.

A vádlott ügyvédje, Hortobágyi Tibor a vallomások ismertetését követő szünet után zárt tárgyalásra tett indítványt, ám a bíróság ezt elutasította. H Csanád Jutas korábbi vallomásaihoz apró kiegészítéseket fűzött, majd ügyészi kérdésekre válaszol. A bűncselekményekre vonatkozó kérdésekre általában nem E/1-ben reagál, hanem az eltorzított személyiség kifejezést használja, ám előfordul, hogy belekavarodik, és csak utólag pontosít.

Arra az ügyészi kérdésre, hogy miben volt ez a személyiség eltorzított, azt mondta, hogy elnyomta a lelkiismeretét, ami azonban közben véletlenül előkerült - például, miközben két méterről, a jobb kezében tartott nyílpuskával le akarta lőni az apját, akkor hirtelen bal kezével elrántotta a jobbot, és így mellélőtt. Az eltorzított, démoni hatás alá került személyiség célja, feleli kérdésre H. Csanád, a felemelkedés volt egy energiaalapú démoni szintre. Ha sikerül a terve, és eléri azt a szintet, mi történik? – kérdezte az ügyész, mire H. Csanád Jutas azt felelte: "Nem tudom, elbukom a lelkem."

Az ügyészi kérdésekre adott válaszokból az is kiderült, hogy H. Csanád Jutas a napjait leginkább a számítógép előtt töltötte el, keresete alkalmi munkákból volt, illetve számítógépek és alkatrészeik adásbételéből. A számítógép előtt általában játszott, olvasott, filmet nézett – kedvenc filmje a Megszólít az éjszaka. Ügyészi kérdésre azt mondta, általában akciófilmeket, horrorokat, thrillereket és természetfilmeket nézett. Emberi kapcsolatai csak a családjával voltak, időnként volt postán vagy bevásárolni, de saját ismerőseivel évek óta nem találkozott. Kérdésre, hogy nem hiányzott-e neki más kapcsolat, azt mondta: nem. Jól elvolt a számítógéppel, emberi kapcsolatnak pedig ott volt a család.

A bírónő kérdésére H Csanád Jutas azt mondta: a személyiségváltozása három évvel ezelőtt kezdődött. Először ízlésváltozást figyelt meg magán, ezt követte az elhidegülés, ami annyit jelent, hogy már bátyját sem érezte családtagnak, de ettől még jóban voltak. Erről részletesen a szakértők meghallgatásakor szeretne bővebben beszélni – mondta H. Csanád Jutas, aki azt állítja, már jobban, de nehezen tudja kezelni a démoni késztetéseket, különösen most, hogy rendszeresen idegesítő zárkatársakat kap. "A helyszíni szemle indította el a folyamatot, elkezdett háborogni a lelkiismeretem [...] És Isten segítségével, Isten elég erőt adott a lelkiismeretemnek, hogy megszabaduljon a démoni elnyomástól" – fogalmazott H. Csanád, aki a démoni késztetést imádságokkal, a feszültséget pedig edzéssel kezeli. A 24 éves férfivel az édesanyja igen, a nővére nem tartja a kapcsolatot, sőt utóbbi a tárgyalások során sem szeretne találkozni az öccsével. Arr a a kérdésre, hogy megbánta-e, a következő választ adta a tárgyalás végén: "Persze, hogy megbántam. [...] Ezért nem használnom az én kifejezést, mert nem én voltam az." A tárgyalás szerdán folytatódik a tanúk meghallgatásával.