Jogerősen felmentették Balla Irma fiát

2013.09.12. 13:44

Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet. Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az elsőfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el.

DEBRE20130912016
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat. Az indoklásban akkor elhangzott, hogy Schönsteinnek személyiségzavara van, de ez nem krónikus. Váratlan indulatkitörésekre hajlamos, de tudja kontrollálni magát. A Dehir.hu azt írja: Bakó József bíró akkor azt is hozzátette, hogy a vádlott sokszor módosította a vallomásait, ezáltal romlott a szavahihetősége. A bíró akkor azt mondta, a gyilkosságot egy, az eljárás során nem azonosított személy követte el.

Schönstein Sándor és védője fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet. Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását, így került ismételten az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.