Az oroszországi Novgorod környékén kigyulladt egy elmegyógyintézet a kora hajnali órákban, 37-en bennégtek, és sok ember sorsa egyelőre ismeretlen – jelentette pénteken a BBC. Egy helyi tisztségviselő úgy tudja, hogy 14-en égtek benn az épületben. Összesen 60 ember tartózkodott az épületben, és 23 beteget sikerült kimenekíteni. Egy ápolónő életét vesztette a betegek mentése közben. A nagy tüzet a reggeli órákban eloltották, a katasztrófát az előzetes feltételezések szerint egy beteg okozhatta, aki az ágyában dohányzott.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint a katasztrófavédelem és az ügyészség be akarta záratni az  elmegyógyintézetet, mert annak épületét használatra alkalmatlannak minősítették. Az ügyben bírósághoz fordultak, amely augusztus elsejéig kötelezte az illetékes hatóságokat a tűzvédelmi rendszer szabálytalanságainak felszámolására, ez azonban nem történt meg.

Oroszországban az utóbb tíz évben több hasonló intézményben történt tragikus tűzeset. A legutóbb áprilisban Moszkva környékén égett le egy pszichiátriai kórház. Akkor 38 ember vesztette életét. 2007-ben a dél-oroszországi Krasznodari területen egy idősek otthonában pusztítottak lángok 68 ember életét követelve.