Hosszú órákat csúszik a Concordia felállítása

MTI
2013.09.16. 20:18

A tervezett tizenkét óránál hosszabb időt igényel az oldalára dőlt Costa Concordia egyenes helyzetbe állítása – derült ki hétfő estére, a reggel kilenckor kezdődött művelet tizedik órájában tartott újabb sajtótájékoztatón. Este 7 előtt egy órára megszakították a luxushajó egyenesbe állítását. Az óceánjárónak a tengerből kiemelkedő oldalára műszaki szakemberek léptek. Beavatkozásra volt szükség, mivel a hajótestet húzó acélsodronyok beleakadtak a hajó oldalán levő tartályokba – magyarázta Franco Porcellacchia, a Costa Crociere hajótársaság műszaki szakembere a Giglio szigetén tartott esti tájékoztatón. Porcellacchia hozzátette, hogy a munka egyébként problémamentesen halad. "Még számos kiszámíthatatlan tényező merülhet fel, de mindenre készen állunk" – állította Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője.

Az első tíz óra alatt – este 7-ig – több mint tizenkét fokkal sikerült elfordítani a közel 300 méter hosszú, 114 ezer tonna súlyú óceánjárót. Ez azt jelenti, hogy teljesítettük a munka első fázisának több mint a felét - fogalmazott Gabrielli, aki további 4-6 órával számol addig, amíg elérik a húsz foknyi elfordítást. Húsz foknál a számítások szerint a Costa Concordia vízből kiemelkedő oldalára rögzített tartályok fokozatosan a tengerbe merülnek és megtelnek vízzel – súlyukkal is húzva és egyensúlyozva a hajót. Ezt Gabrielli a művelet kritikus szakaszának nevezte.

A munka egész éjszaka folytatódik. "Tizenkét órát terveztünk, de lehet, hogy végül 15-18 óra kell az oldalára dőlt hajó egyenes helyzetbe állításához" – hangoztatták a műveletet irányító mérnöki csoport tagjai. Talán hajnalra sikerül függőleges helyzetbe hozni – jelentette ki Gabrielli. A Costa Concordia egyenesbe állítása három óra késéssel, reggel 6 óra helyett 9-kor kezdődött. A szakemberek elmondták, hogy a munkát sötétben is ugyanúgy tudják folytatni, a hajótestet egész éjszakára kivilágítják. A hétfő estétől Giglio szigeténél várt rossz időt és erős hullámzást sem tartják akadálynak. Az első tíz óra alatt semmilyen környezetszennyezés nem történt. Hozzátették, hogy a hajó megfordításakor elkerülhetetlen lesz, hogy szennyező anyagok ömöljenek a tengerbe. Gabrielli a késést kritizáló újságíróknak azt felelte, nem érti, hogy egy rendkívüli műveletnél miért nincsenek türelemmel és miért nem azt értékelik, hogy ez idáig minden a lehető legnagyobb rendben és biztonságban történt.