Október negyedikén megszökött a háziőrizetből Rostás Elemér és Rostás Henrik. A két férfi az ároktői bandának nevezett búnőzőcsoport tagjai, akik az ügyészség szerint 2008-2009-ben gátlástalan módon tucatnyi alkalommal támadt rá éjjel otthonaikban 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken. Ketten belehaltak sérüléseikbe. A két férfi, és még több társuk évek óta előzetes letartóztatásban van, ennek a maximális ideje lejárt, ezért kerültek háziőrizetbe. A dr. Póta Péter sajtószóvivő a Fővárosi Törvényszéken tartott sajtótájékoztató keretében védte meg a bíróság becsületét, ugyanis korábban a Belügyminisztérium a bírót, Cserni Jánost hibáztatta a szökésért.

Póta közlése szerint a bíróság csak az eljárásjogi szabályoknak megfelelően járt el, ugyanis lejárt az az időszak, amíg előzetes letartóztatásban lehet valaki. Arra a kérdésre, hogy miért nem alkalmazták a vádlottaknál a mozgáskövetőt, azt mondta, hogy, azért mert a kiengedésükkor hatályos jogszabályok azt mondták ki, hogy a vádlottnak hozzá kell járulnia. Ehhez a két szökésben lévő férfi nem járult hozzá.

A bíróság szerint senki nem nyújtott be hozzájuk olyan indítványt, mely szerint alkalmazzák utólagosan a nyomkövető eszközt. Az egyetlen jó hír, hogy a vádlottak távollétében is lefolytatható az eljárás, és ítélet hozható - amennyiben az ügyészség ezt indítványozza.