"Hát, uraim, ez az, ami mindenkivel történik, aki az Öböl-kartellben van. A Los Zetas nevében" – mondja egy maszkos férfi a videóban, majd 40 másodpercen át az látható, ahogy kegyetlenül lefejez egy nőt. A video felkerült a Facebookra és óriási botrányt okozott, amikor a közösségi site nem volt hajlandó azt leszedni – írja a BBC. A nő arca ugyan kivehető a képen, de senki sem azonosította eddig, a brit hírportál szerint a mexikói hatóságok pedig nem is vizsgálják, kit fejezhettek le. (A videót annak brutális tartalma miatt nem ágyaztuk vagy linkeltük be.)

A helyzetet több faktor is bonyolítja: a bikaerős és kegyetlen kartelleknek több rendőr is dolgozik, ezek a téglák pedig hátráltatják a helyi rendőri szervek nyomozásait. Másrészt a lakosság ha tudja, se meri jelezni az ilyen bűncselekményeket, rettegnek, hogy ők lesznek a következők. Így a sok mexikói lefejezős video többtucat (ha nem száz) áldozata gyakran marad névtelen. A helyszínt pedig gondosan úgy választják meg nagyrészt, hogy a háttérből beazonosíthatatlan legyen, hol történt a gyilkosság.

A lefejezett nő pedig nem is biztos, hogy kapcsolatban állt bármelyik kartellel, elég, ha valakinek valakije, rögtön veszélybe sodródhat. A kartellek régen nem bántottak nőket, de a Los Zetas felborította ezt a szabályt is. Egyszer egy informátornak kikiáltott nőt vert agyon maga a vezér, Miguel Angel Trevino, becenevén Z-40 (őt júliusban tartóztatták le a hatóságok). Eközben a Facebookot is több támadás érte, mivel májusban végre elszánta magát, hogy tilalom alá helyezi az erőszakos videókat, ezt fű alatt júliusban visszavonták (miközben egy női mellre egyből ugranak). Ezután jelent meg a lefejezős video is, amit hiába jelentettek százak, Mark Zuckerberg cége sokáig ellenállt, hogy leszedje.