Kétezer embert érint a Budapesten, a XIV. kerületi Istvánmezei úton talált tüzérségi lövedékek miatti kiürítés – közölte Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. Csatornázási munkálatok közben került elő két tüzérségi lövedék szerda délután. A környéket 150 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik. Ez a Dózsa György utat és a Thököly utat, a Vécsey utcát, a Cserhát utcát, a Sajó utcát, a Cházár András utcát, továbbá egy iskolát, egy rendőrkapitányságot, a Magyar Sportok Házát, valamint a Récsei Center mellett lévő utcák által behatárolt terület is érinti. A kommunikációs tiszt azt mondta: átmenetileg egy iskolában kaphatnak helyet azok az érintettek, akik ezt igénylik.


Nagyobb térképre váltás

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt írta, hogy a közúti forgalom elől lezárták a Dózsa György utat a Verseny utca és az Ajtósi Dürer sor között, a Thököly utat pedig a Baross tér és a Stefánia út között. A lezárt területet kiürítették, az gyalogosan sem közelíthető meg. Várhatóan két és fél-három órán át módosított útvonalon jár az 5-ös, a 7-es, a 7A, a 7E, a 20-as, a 30-as, a 30A, a 107E, a 133E, a 233E autóbusz, valamint a 79-es troli. Az 5-ös busz és a 7-es buszcsalád járatai az Ifjúság útja- Stefánia út-Thököly út módosított útvonalon haladnak. A gyorsjáratoknak (7E, 107E, 133E, 233E) nem marad ki megállója, az 5-ös, a 7-es és a 7A busz pedig nem érinti a Cházár András utca és a Reiner Frigyes park megállót. A felsorolt járatok Keleti pályaudvar M megállóját a lezárás idejére a Kerepesi útra, a metrópótló busz megállójába helyezték.

A 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor-Stefánia út-Ifjúság útja-Baross tér útvonalon halad. A 20E járatnak nem marad ki megállója, a 30-as, a 30A és a 230-as busz ugyanakkor nem érinti a Thököly út megállót. A 79-es trolibusz rövidített útvonalon jár a Kárpát utca és az Ajtósi Dürer sor között – írta a BKK.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a rendőrség már elkezdte a terület lezárását és kiürítését. A fővárosi katasztrófavédelem és a kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Récsei Centert, valamint a Murányi utcában található Kosztolányi Dezső Általános Iskolát. Ezen felül a BKV tíz melegedőbuszt küldött a helyszínre, közülük négy a Récsei Centernél, hat a Keleti pályaudvarnál áll. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai is a helyszínen vannak – tette hozzá a katasztrófavédelmi szóvivő.