Szerdán többnapos keresés után megkerült a debreceni volt iskolaigazgató, Szilágyi Szabolcs, aki a civishir.hu-nak próbált magyarázatot adni arra, miért engedte, hogy sokáig az egész ország őt kereste. Az elnézéstt kérő exigazgató kicsit ködös magyarázatából leginkább az jön le, hogy Szilágyinak anyagi problémái voltak: "A kollégákban, diákokban, szülőkben soha nem is kellett csalódnom, és minden adott volt, hogy valóban hosszú távon létezzünk egy jól működő szimbiózisban. Erre alapozva én magam is éltem – az azóta hibás lépésnek bizonyult – hitelfelvételi lehetőséggel, ami még a kezdeti válság környékén sem okozott különösebb problémát.

Nem árulok el titkot, amikor azt mondom, hogy az intézményvezetők fizetése – mint nem is olyan régen kiderült – régiótól függően jelentősen eltért. Ha valakit érdekelt, hogy mennyi volt a debreceni intézményvezetők fizetsége, bármikor megnézhette, hiszen a közgyűlés oldalán a kinevezésekkor ez mindig számszerűsítve volt. A 800 ezer forint körüli közoktatási intézményvezetői fizetések NEM Debrecenben voltak jellemzőek, az önkormányzat mindig a törvényben előírt mértéket tartotta be, és ez nem változott akkor sem, amikor idén január 1-től a KLIK átvette a munkáltató jogok gyakorlását" – mondta a férfi, aki mindenkinek nagyon hálás azért, amiért keresték, és külön köszöni azoknak, akik ismeretlenül is támogatták a nehéz napokban az érte aggódó feleségét.

Szilágyi úgy fogalmazott, hogy lényegében "kivonult a világból": "Általam jól ismert erdőspusztai erdőket, tavakat, mezőket, gyermekkorom helyszíneit jártam végig, és amikor letisztultak bennem a további lépések, hazajöttem - számomra - teljesen magától értetődő módon."