Egy több mint 100 kilogrammos második világháborús szovjet betonromboló gránátot találtak a fővárosi Orczy park mellett egy építkezés közben csütörtök délután - tájékoztatta Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.
Mint elmondta: a 116 kilogramm összsúlyú, 3 milliméteres gránátban körülbelül 25 kilogrammnyi robbanóanyag lehet. Már a helyszínen tartózkodnak a VIII. és IX. kerületi védelmi bizottság elnökei, akik egyeztetnek a katasztrófavédelem, a rendőrség munkatársaival.

Update: Kiürítik az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Üllői úthoz közeli főépületét és az égésplasztika egységet az Orczy parknál talált több mint 100 kilogrammos második világháborús betonromboló gránát miatt - közölte az intézményfenntartó csütörtök délután az MTI-vel. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet közleménye szerint az érintett 23 beteget kórházon belül, a sebészeten és a belgyógyászati osztályon helyezik el Tájékoztatásuk szerint a közelben lévő Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti bejáratát szintén lezárják, a megközelítés az Elnök és a Delej utca felől lehetséges a lezárás ideje alatt. A betegellátás mindkét intézményben biztonságos - tették hozzá. A rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már lezárták az Üllői utat a Korányi Sándor utca és a Vágóhíd utca között, az Orczy utat az Elnök utcától a Nagyvárad térig, valamint a Haller utcát a Nagyvárad tértől a Tűzoltó utcáig. A 24-es villamos és a 3-as metró szerelvényei már nem állnak meg a Nagyvárad téren, a 281-es busz pedig nem érinti a Balázs Béla úti és a Nagyvárad téri megállót - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI-t. Az Orczy parknál talált bomba környékét 300 méteres sugarú körben ürítik ki - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté hozzátette, a kiürítés a már említett kórházi épületek mellett érinti a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjét, valamint 500 lakást, ahonnan az előzetes becslések alapján nagyjából ezer embert kell kiköltöztetni. A lakókat átmenetileg a Telepi Károly utcai általános iskola és gimnázium, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ épületében fogadják. Az Orczy Parkban talált bomba miatt csütörtök délután kiürítették a Bárka Színház épületét is. Az estére tervezett Álarcosbál című előadás elmarad- közölte Hóbor Helga, a Bárka Színház sajtómunkatársa az MTI-vel.

Update2:  

A BKK tájékoztatása szerint többszörösére nőtt az utazási idő, és jelentős dugók alakultak ki a Rákóczi híd-Könyves Kálmán körút útvonalon, a Haller utcában, az Orczy úton és az Üllői úton. A BKK azt kéri, hogy aki teheti, az M0-ás körgyűrű, vagy a Határ út-Soroksári út felé kerülve közelítse meg úti célját. A közösségi közlekedést használók figyelmét felhívták arra, hogy sem a 24-es villamost, sem a 3-as metrót nem tudják pótolni, a kieső megállók megközelítésére alternatív útvonalakat javasolnak. Jelezték, hogy a környéken közlekedő járatokat, valamint a 2-es metrót és az 1-es villamost sűrűbben közlekedtetik, ugyanakkor a dugók miatt megnövekedett menetidővel járnak a nagykörúti villamosok, a 7-es buszcsalád járatai, a 9-es, a 15-ös, a 99-es és a 103-as busz, valamint a 83-as trolibusz.

Update3: A gyújtószerkezet kiszerelésével hatástalanították az Orczy parkban talált második világháborús gránátot a tűzszerészek csütörtök késő este. Minden korlátozást feloldottak - közölte Németh Zsohár Agnieszka, a honvédség kommunikációs tisztje az MTI-vel.