A Budapest Környéki Törvényszék 5 év börtönbüntetésre ítélte a 49 éves N.G.-t, mert bűnösnek találták erős felindulásban elkövetett emberölésben – férjét, felnőtt fia apját ölte meg. Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

Az elítélt nő és férje 1978-ban házasodtak össze, mindketten holland állampolgárok. A féfrj volt a családfenntartó, a család az ő rokkantsági járadékából élt. A pénzt a felesége kezelte, aki 2005. környékén férje és gyermekei tudta nélkül jelentős tartozást halmozott fel, emiatt komoly konfliktus alakult ki a családtagok között. Ekkor a nő egy időre elköltözött otthonról, állást vállalt, így rendeződött az anyagi helyzetük.

A nő és férje ebben az időben hivatalosan elváltak, de továbbra is együtt éltek, majd a férfi ötlete alapján úgy döntöttek, hogy Magyarországra költöznek. A családfő egy mikebudai kertes családi házat vett, ezt 2007-ben felújították, ott éltek, a férj járadékábó. A párt minden évben meglátogatta a fiuk, vele telefonon is heti rendszerességgel beszéltek, illetve rajta kívül más rokonok is érkeztek időnként Magyarországra látogatóba.

A férfi még 2008 tele előtt, Budapesten, engedély nélkül megvásárolt egy pisztolyt, és ahhoz töltényeket, hogy szükség esetén, a betörőkkel szemben, meg tudják magukat védeni. A fegyver használatát feleségének is megmutatta; a fegyvert töltött, használatra kész állapotban egy vászontáskában tartották a nappaliban lévő üveges szekrényben.

A pár rendszeresen beszélt fiuk anyagi helyzetéről, az apa szerint fiuk az anyja miatt nem tanult meg bánni a pénzzel. 2010. május 3-án, este is ezen vitatkoztak. Másnap reggel a nő korán kelt, majd a házban és a kertben tevékenykedett. A férfi délelőtt tíz körül kelt, és megkérte az asszonyt, hogy kenje be a hátát, mivel előző nap leégett – a nő ezt megtette, majd ismét a fiuk pazarló életvitele miatt kezdtek vitatkozni.

A nő azt mondta, a férfi sem tud bánni a pénzzel, hiszen jó nyugdíja van, mégis tőle kér kölcsön pénzt. A férfi erre az asszony felé lépett, szidni kezdte, majd jobb kézzel megszorította a torkát. A nő alig kapott levegőt, ellökte magától a férfit, aki a hálószobába ment. A nő az üveges szekrényből magához vette a töltött fegyvert, majd visszament a hálószoba ajtajába, ahonnan kétszer a neki háttal álló férfire lőtt. A sértett a hátát ért lövéstől az ágyra rogyott, majd arra lefeküdt és volt feleségétől azt kérdezte, hogy miért teszi ezt vele, mire a nő azt válaszolta, hogy elege van az életből.

A nő ezután az ágy mellé lépve mellbe lőtte a férfit, majd kiment a konyhába. A férfi felállt az ágyról és a nő után ment, majd a konyhában megpróbálta elvenni tőle a fegyvert, ennek során megragadta a nő nyakát és a karját. Ekkor a nő szemből ismét rálőtt, ezúttal a jobb karján találta el a férfit.

A dulakodás közben a sértett elvette az asszonytól a fegyvert, a nő szegycsontja felé irányította és lőtt, de a pisztoly nem sült el. A férfi ezután a bejárati ajtón kijutva meztelen, vérző felsőtesttel a szomszéd telek irányába menekült, és a szomszédtól kért segítséget, átmászva a telkére, és kérte, hogy hívjanak hozzá mentőt. A szomszéd adott neki egy pólót, a szomszédnál lévő másik férfi pedig elkérte a kocsikulcsát, majd Ceglédre vitték, kórházba, ahonnan mentővel Budapestre szállították. A sebesült férfit a kórházban súlyos, életveszélyes állapota miatt azonnal megműtötték – ezután magához tért, de 2010. május 17-én elhunyt.