Felelőst akar a kormányhivatal a szigetszentmiklósi ügyben

MTI/velvet
MTI/velvet
2013.11.27. 19:35

A kormányhivatal gyámügyi vizsgálatot rendelt el Szigetszentmiklóson azoknak a gyermekeknek az ügyében, akiket a szüleik a vádirat szerint éveken keresztül kínoztak – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal szerdán. Kedden derült ki a Blikk cikkéből, hogy K. Rudolf és felesége, Andrea kegyetlen körülmények között tartotta gyermekeit. A gyerekek bántalmazása annak ellenére folytatódhatott éveken át, hogy a helyi gyermekvédelmi szolgálat és az iskola sem tett semmit, nagyrészt a burjánzó bürokrácia miatt.

A Pest Megyei Kormányhivatal mostani közleménye szerint 2013. január elseje előtt ilyen ügyekben a gyermekek tényleges lakóhelye szerinti jegyzőnek, jegyzői gyámhatóságnak kellett eljárnia, azaz Szigetszentmiklós jegyzője hatáskörébe tartozott kisebb veszélyeztetés esetén a gyermekek védelembe vétele, vagy súlyos veszélyeztetése esetén a családból való kiemelésük. Közleményük szerint a városi gyámhivatal – a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján – haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. Azóta is nevelőszülőknél vannak. A konkrét ügyben a Pest Megyei Kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál.  

A családról annyit tudott meg a Velvet kedden, hogy csak a családfő dolgozott, az anya gyakorlatilag semmit sem csinált. A szomszédok és jóbarátok elmondták, a házban nagyrészt nagy mocsok volt, a gyerekek is mosdatlanok voltak, és a család a kapott ruhákat rövid ideig hordta, majd eltüzelte. Kiss Anna, az egyik szigetszentmiklósi általános iskola vezetője azt mondta lapunknak szerdán, hogy a gyerekeket sokszor az iskolában mosdatták, olyan rossz állapotban voltak. Ők már négy éve jelentették a hatóság felé a történteket, de a hivatalok között elveszett az ügy.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala korábban közölte, hogy az esetről a sajtóból értesültek, és azonnal vizsgálatot indított az ombudsman. Székely László a rendelkezésre álló legrövidebb időn, vagyis 15 napon belül várja a válaszokat kérdéseire.