horoszkóp

Játékfegyverrel rabolt, hét év fegyházat kapott

MTI/velvet
MTI/velvet
2013.11.28. 15:55

Hét év, illetve hat év fegyházra ítélte fegyveresen elkövetett rablás miatt a Debreceni Törvényszék csütörtökön azt a két huszonéves fiatalt, aki tavaly szeptemberben játékpisztollyal rabolt ki egy élelmiszerboltot Vámospércsen – közölte Tatár Tímea, a törvényszék szóvivője az MTI-vel. A bíróság emellett J. Tamás elsőrendű vádlottat hét, V. Norbert másodrendű vádlottat – mint bűnsegédet – hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától – tette hozzá.

A bagaméri J. Tamás 2012. szeptember 11-én pénzszerzésére vette rá V. Norbertet. Másnap munka után egy vámospércsi presszóban beszélték meg a teendőket: J. Tamás egy élelmiszerboltot szemelt ki, azt mondta, hogy a rablást ő rendezi, barátja a közelben várja meg őt és segítsen az átöltözésben. Vásároltak két, a valódihoz nagyon hasonló játék pisztolyt, J. Tamás símaszkot húzott a fejére, s a kiszemelt boltban a "fegyverrel" összesen 212 ezer forintot zsákmányolt.

A két férfi Debrecenbe utazott, több kocsmába is betértek, majd egy hipermarketben költekeztek. A másodrendű vádlott a közreműködéséért kapott 80 ezer forintból ruhákat és cipőt is vett magának. Később a házkutatások során az elsőrendű vádlottnál 99 ezer, barátjánál 7500 forintot találtak meg a rendőrök. A bíró indoklásában kiemelte: a rablás hatalmas félelmet keltett, az egyik eladó a bíróságon úgy fogalmazott, hogy lepergett előtte az élete, a játékboltos eladót pedig még egy évvel az eset után is a rosszullét kerülgette, amikor a vádlottak közelében a bíróságon felidézte a történteket.

Az elsőrendű vádlott részletes beismerő vallomását egyébként többek között három helyszíni videó is alátámasztotta, de a fiú otthonában a házkutatás során megtalálták visszacsomagolva a rabláshoz használt játék pisztolyt, sőt kedvenc feliratos pulóverét is, amelyet a bűncselekmény elkövetésekor viselt – ismertette a részleteket Tatár Tímea.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője pedig elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.