Szerencsétlen munkahelyi baleset, tulajdonképpen ez történt hétfőn este a Ferenciek terén – erősítette meg a Velvet értesüléseit a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János arról is beszélt, mi volt a feladatuk, és hogy ki, milyen lövést adott le a budapesti helyszínen. 

A megjelent hírekkel ellentétben nem az elfogási akció torkollt lövöldözésbe hétfőn este Budapesten, a Ferenciek terén, sőt, úgy tudjuk, sem az elfogott ismeretlen, sem a TEK kommandósai nem adtak le lövést az akció során. A Velvet értesülései szerint a kommandósok a BRFK felkérésére vettek részt az akcióban, ami informátorunk szerint hamar lezajlott. A keresett személyt elfogták. Történt viszont ezután, hogy az egyik kommandós véletlenül meglőtte az egyik elfogó autóban ülő társát, miközben leeresztette a kezét a klasszikus fegyvertartásból (addig a helyszínt biztosították így) és épp el akarta tenni a fegyvert. Társát szerencsétlen módon úgy lőtte meg, hogy hasa és combja is megsérült.

TEK-hez közelálló forrásunk úgy fogalmazott: Ez egy szerencsétlen baleset volt, ami előfordulhat akár egy esztergályos műhelyben vagy egy orvosi műtőben is. A különbség mindössze annyi, hogy ott nem fegyver dörren el. Megjegyezte, a politikusok számára úgy kellett ez a probléma a TEK-nél, mint egy falat kenyér. "Pedig a lényeg az, hogy a keresett személyt elfogtuk, a kommandós pedig szerencsére jól van. Az ügy tanulságait levonjuk" – fűzte hozzá. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni, hogy a kommandós viselt-e golyóálló mellényt (és ha nem, miért nem). 

Update: Időközben utolértük telefonon a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját, Hajdu Jánost, aki kérdésünkre megerősítette a történteket, és magyarázatot adott a felmerült kérdésekre is.

Csalódott?

Miért is?

Azért mert nem azzal kerültek be a hírekbe, hogy elfogtak egy veszélyes bűnözőt, hanem azzal, hogy egymásra lövöldöztek.

E tekintetben persze, hogy az vagyok. Sőt. Finoman fogalmazva sem vagyok elégedett. Ki kell mondani, hibáztunk, ennek egyáltalán nem örülök. Azt azonban határozottan ki kell jelentenem, hogy tegnap este a Ferenciek terén nem volt semmiféle lövöldözés, nem vertünk földbe taxist, sem elkövetőt. Mindazok a hírek, amelyek tegnap este és ma délelőtt keringtek a médiában, messze állnak a valóságtól. Úgy is fogalmazhatnék, egy szó sem igaz belőlük.

Jó, akkor tisztázzuk: mi történt?

Egyáltalán nem bonyolult a történet. Egy olyan férfit kellett elfognunk, aki több embert akart magával vinni a halálba. Legalábbis ezzel fenyegetett. Itt nem lehet késlekedni, cselekedni kell, határozottan. Így is tettünk. Az akció során minden gond nélkül kivettük a férfit a taxiból.

De miért a főváros egyik legforgalmasabb részén kell az efféle akciót végrehajtani? Ahol nem mellesleg a taxis mellett még a járókelők is veszélyben lehetnek, ráadásul építkezési terület a tér, ahol, ha meglép a célszemély, még ugrálhatnak is át a kerítésen.

Fontos hangsúlyoznom, senki, tehát senki, aki ott dolgozott, sétált, vagy bármit is csinált a Ferenciek terén, nem volt életveszélyben. Úgy terveztük meg a rajtaütést, hogy ne bonyolódjunk autósüldözésbe, senki ne sérüljön meg. Lényegében eseménymentesen lezajlott az akció, már pakoltunk el, amikor a technikai feladatot ellátó társunk, aki ki sem szállt az autónkból, megsérült.A gépkocsi mellett álló egyik harcos éppen tette el a fegyverét, amikor az elsült. Mikor sül el a fegyver? Ha meghúzzák az elsütő billentyűt. Ezt a kollégám elismerte, hogy hibázott. Baleset történt. Az ács leesik a tetőről, az orvos benne hagyja tampont a betegben, nálunk eldörren egy lövés.

Mi lesz azzal a kommandóssal, aki megsebesítette a társát? Százszor leírja, hogy odafigyelek, amikor elteszem a fegyverem?

Számítok rá a továbbiakban is. Nem azért történt meg a baj, mart alulképzett, nem kellően felkészült. Véletlen volt. A legfontosabb, hogy a sérült harcosunkat megműtötték, egy pillanatig sem volt életveszélyben, szerencsés esetben akár nyolc napon belüliek lehetnek a sérülései. Még egyszer mondom, nem örülök ennek a balesetnek, és a Velveten keresztül is köszönöm mindazoknak, akik kifejezték az aggodalmukat a társunkért. Az biztos, nem lesz hónapokig tartó vizsgálat, maszatolás, mert a helyzet világos. Elsült egy fegyver, aki hibázott elismerte, vagyis viszi a balhét, mi meg megyünk tovább. Jelen pillanatban is több csapatunk van műveletben, és lesz ma éjszaka is. A TEK egységes és erős. Még ha olykor követünk is el hibákat.