Nyolcszázezer euró (241 millió forint) értékben raboltak el ékszert fegyveresek csütörtökön egy párizsi luxusékszerboltból – közölték rendőrségi források. Az első vizsgálatok szerint a Párizs központjában, a híres Vendome tér közelében található üzletben a rablók pisztollyal fenyegették meg az eladókat, majd több luxusórát elvittek. A rendőrség szerint a kár értéke az első becslések szerint 800 ezer euró körül mozog. A fegyveres rablóknak sikerült elmenekülniük a helyszínről.


Nagyobb térképre váltás

Yoan Maras, az Alliance rendőri szakszervezet képviselője a France Info hírrádióban elmondta: délután 3 óra tájban egy férfi és egy nő lépett be az üzletbe, nem viseltek álarcot. Amíg a férfi a revolverét az eladókra fogta, a nő húsz órát rakott el. Nem törtek össze semmit, miután az órák szabadon hozzáférhetők voltak. 

Szeptember elején egy másik ékszerboltot is kiraboltak a Vendome téren. Akkor egymillió euróra (300 millió forintra) becsülhető volt a kár. Októberben pedig egy 15 főből álló fegyveres kommandó a Vacheron Constantin márka párizsi üzletét rabolta rekordidő alatt. A volt Jugoszlávia tagállamaiból származó rablókat akkor néhány órán belül előállította a rendőrség.    

Hivatalos adatok szerint Franciaországban az elmúlt egy évben megemelkedett az üzletekben elkövetett fegyveres rablások száma: havonta mintegy 2-400 ilyen eset történik, és elsősorban az ékszerboltok érintettek. A látványos akciók ellenére azonban Párizsban az elmúlt két évben hatvan százalékkal csökkent a fegyveres rablások száma.