Mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt

MTI
2013.12.07. 10:18

 A viharos szél miatt szombat reggelig országszerte mintegy száz esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: a legtöbb esetük az északnyugati megyékben, valamint a fővárosban és az agglomerációban volt. A viharos szél jellemzően épületkárokat okozott. Emellett a leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémákat. Ezekkel összefüggésben előfordultak kisebb áramkimaradások is - tette hozzá.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton a viharos szél miatt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott.

Szombaton napközben még többfelé várható viharos szél, az előrejelzés szerint késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.