Három ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt csütörtökön Budapesten. A lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő, így a nőnek és gyermekeinek sikerült még időben kimenekülniük - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté tájékoztatása szerint a tűzoltókat a XII. kerületi Tündérkert lépcső egyik társasházához riasztották, ahol egy lakásban megszólalt a szén-monoxid-érzékelő, ennek köszönhetően az ott tartózkodó nőnek és két gyermekének sikerült még időben kimenekülnie.

A tűzoltók az egyik helyiségben magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, ezért a hatlakásos társasház összes lakásából kikísérték az otthon lévőket az épület átvizsgálásának idejére. Tizenegy embernek kellett ideiglenesen elhagynia lakását - közölte a szóvivő. Az orvos a két gyermek és az édesanya vérében szén-monoxidot mutatott ki, ezért a mentők megfigyelésre kórházba vitték őket. A lakásban egy gázcirkó üzemel, ennek működését a katasztrófavédelem és a gázművek vizsgálja - tette hozzá Kisdi Máté.

A szóvivő tájékoztatása szerint december 20. óta hét olyan esethez riasztották a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahol a helyiségekben mérni lehetett szén-monoxid-koncentrációt. Ezek során tizenöt embert kellett kórházba vinni, legutóbb egy I. kerületi óvodából nyolc gyermeket. Kisdi Máté felhívta a figyelmet, hogy a tüzelő-fűtő berendezéseket és a kéményeket rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel. A kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid-érzékelők jelzik a légtérbe került veszélyes mennyiségű szén-monoxid jelenlétét, ezért ezek felszerelésével tovább növelhető az otthonok biztonsága - hangsúlyozta.