Nincs felelős a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.01.10. 19:57

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tudomásul vette a Pest megyei kormányhivatalnak a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében végzett vizsgálatának eredményét, de szakmai felügyeleti jogosítványával élve megvizsgálja a Pest Megyei Szociális és Gyámhivatal eljárását. Az Emmi szociális és családügyért felelős államtitkársága péntek este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal által lefolytatott vizsgálatból az derül ki, hogy nem érkezett korábban olyan jelzés, amelynek alapján a súlyos bántalmazásra következtetni lehetett volna. A gyermekek csak később – amikor nevelőszülőkhöz kerültek – nyíltak meg annyira, hogy a bántalmazásra fény derült. Az államtitkárság kiemelte: "többek közt ezért is fontos a gyermekvédelmi rendszer megerősítése".

A Blikk 2013. november 26-án írt arról, hogy K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A már bíróságon lévő vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták. A Pest Megyei Kormányhivatal november 27-i közleményében egyebek mellett az állt, hogy a szigetszentmiklósi gyámhivatal – a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján – haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak. 

A kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál. Az azóta lezárult vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három szigetszentmiklósi kisgyereket (csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz). Lukasik Zsófia, a kormányhivatal sajtófőnöke a szociális gyámhivatal vizsgálatának befejezését követően csütörtökön közölte, hogy a brutális gyermekbántalmazási ügyben egyetlen szakember mulasztása sem állapítható meg, így senki ellen sem indult fegyelmi eljárás.

Szigetszentmiklós önkormányzata belső vizsgálatot rendelt el a gyermekbántalmazási ügyben. A település honlapján pénteken megjelent közlemény szerint a hivatal a belső vizsgálatot lefolytatta, fegyelmi eljárást nem indítottak. A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás miatt indított ombudsmani vizsgálat az MTI értesülése szerint még tart. A szülők elleni büntetőeljárással összefüggésben az ügyészség már benyújtotta a vádiratot, de az első tárgyalást még nem tűzték ki.