Robbantásos bűncselekmény történt hétfőn hajnalban, 4 óra 18 perc körül Budapest XIII. kerületében, egy Lehel utcai banknál – írja honlapján a rendőrség. Az ügyben egy motorost keresnek, aki a helyszínről "egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 cm3-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott." Az elsődleges információk szerint a bank (a fotók alapján a CIB bankról van szó) utcafronti bejáratának egy része robbant ki (nagyjából 10 méteres területen), a robbanást egyelőre ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanúanyag okozta. "[...] a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt" – írja közleményében a rendőrség. A Katasztrófavédelem a Facebook-oldalán azt írta: a robbanás két nyolcemeletes épület között egy átjáróban történt. A Velvet értesülései szerint a biztonsági kamerák rögzítették, ahogy egy férfi motorral érkezik a helyszínre, egy csomagot helyez el az épület előtt, majd sietve távozik. 

„Én még nem aludtam, csak készültem lefeküdni, amikor a robbanás történt. Az első pillanatban tudtam, hogy valami felrobbant. A Szent László úton lakom, 150 méterre körülbelül a helyszíntől. Az ablakok és a ház is megremegett, de még a kanapén ülve is érződött a vibrálás. A reakcióidő körülbelül 5-7 perc volt, és a teljes éjszakát betöltötte a szirénák hangja" – írta olvasónk. Csömöri olvasónk azt írja, náluk is beleremegtek az ablakok a robbanásba. „A kutyám is felriadt a lakásban."

Megremegtek az ablakok

A helyszínen dolgozó munkatársunk szerint a rendőrök a bank 100-150 méteres körzetét lezárták. Egy órával ezelőtt még vizsgálták a szakértők, hogy a robbanás törmeléke milyen messzire szóródott. A környéken élők hatalmas durranást hallottak, azt hitték, egy repülő, vagy hangrobbanás. Háromszáz méteres körzetben megremegtek az ablakok.

Bámészkodó tömeg viszont nincs: huszonegynéhány ember figyeli a helyszínen a fejleményeket. Az útlezárások – a Béke tér és a Róbert Károly körút között teljes szélességében lezárták az utat, ami a villamosközlekedést is érinti – miatt már dugó alakult ki, de a közlekedők többsége nem látja, mi okozza azt.

Dudás-Kanyog Andrea, az Országos Rendőr-főkapitányság ügyeletese az MTI-nek elmondta: a robbanás 4 óra 18 perckor történt, és nem tudnak sérültről. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint a tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, de már visszamehettek. „A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak". 

Egy másik olvasónk arról írt, hogy miután visszatérhettek otthonukba, nem volt se fűtés, se melegvíz: "Ahogy sok más embert, engem is a robbanás ébresztett. Abban az épületben lakom, amelyik a bankok fölé épült. A robbanás hangja legalább 5-ször olyan erős volt, mint mondjuk egy közeli mennydörgésé a hegyek között. A házban a szirénák megszólaltak, mindenkinek ki kellett mennie, épp amiben volt. A garázsból fojtó füstszag áradt. A liftek leálltak, a lépcsőházból az elszívó adott ijesztő hangokat. Miután visszamehettünk (kb. egy fél óra múlva), a melegvíz és fűtés elment. A lift később újraindult. Szerencsére az épületben nem történt statikai kár (vagy legalábbis nem látható), de az ijedelem nagy volt. Ha 2 órával később történik mindez, nagyobb baj lett volna belőle. Kollégámmal beszéltem, aki az Árpád híd mellett lakik, és ő is fölébredt." Egy másik olvasónk azt írta, tompán még Kispestre is elért a robbanás hangja, épp ezért ő először földrengésre gyanakodott. "Vártam is hogy követi-e a hangot rezgés, de semmit nem érzékeltem, úgyhogy aztán nem foglalkoztatott különösebben. A korai hírekből hallottam, mi történt Angyalföldön. Ekkor azonnal tudtam, mi volt a zaj."

Délután 4 óra körülig a Lehel utca forgalmát a Róbert Károly körúttól lezárták. A BKK szerint eddig a 14-es villamos helyett a  Frangepán utca és a Lehel tér között pótlóbusz járt, a 105-ös buszt elterelték. A rendőrök még mindig helyszínelnek, de már csak a fiók előtti járda van lezárva. Folyamatban van a tanúkutatás, az adatgyűjtés és a biztonsági kamerák felvételeinek az elemzése. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozása miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen.

Látott valamit? Kávé helyett a robbanás ébresztette? Írja meg nekünk! 


View Larger Map