Benyújtotta kérelmét az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin, ez arra irányul, hogy hétfőn megkezdett fogházbüntetésének további részét Írországban tölthesse le - derül ki a Fővárosi Törvényszék honlapjára kedd délután felkerült közleményből.

A bíróság közölte: a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája kedden jegyzőkönyvbe vette a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt három év letöltendő fogházbüntetésre ítélt férfi kérelmét, és az elítélt nyilatkozatáról készült jegyzőkönyvet továbbította az illetékes hatóságnak.

A Fővárosi Törvényszék közleményében arra is kitér, hogy az elítéltek átszállítását szabályozó egyezmény kihirdetéséről szóló törvény, illetve az elítéltek átszállításáról szóló európai egyezmény végrehajtásáról szóló rendelet alapján járt el.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kérelem benyújtásával megkezdődhet az eljárás, amelynek eredményeképpen, a korábbi megállapodás alapján Francis Ciarán Tobin január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését.

A miniszter hétfői tájékoztatója során ismertette: ha Francis Ciarán Tobin beadja erre vonatkozó kérelmét, ő már kedden el is bírálja. Ezután átadják a kérelmét Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek is hozzá kell járulnia a benne foglaltak teljesítéséhez, továbbá az ír legfelsőbb bíróságnak is döntenie kell arról, hogy a fogvatartottat átveszik.